Ecografia mamara: afla de la ce varsta este indicata

ecografie mamara ploiesti
Atentie! Simptome si semne cum ar fi durerea, umflaturile, o inrosire a zonei, uneori chiar scurgeri de lichid la nivelul mamelonului, impun o ecografie. In plus, este indicata pentru examinarea implanturilor mamare, ca o varianta complementara mamografiei in cazul unui san dens, pentru a urmari modificarile unui chist sau nodul. Atunci cand este cazul, putem urmari cat de mult s-a extins cancerul la nivelul sanilor.

Inainte de a ajunge la doctor, va puteti verifica singure sanii si nu e deloc de neglijat. Sigur ca nu e suficient, dar este indicat. Cu o simpla palpare, poti simti daca la nivelul sanului exista zone tari sau modificari ale pielii. Palparea ar trebui sa inceapa in jurul varstei de 20 de ani sau chiar mai devreme daca ti-ai inceput viata sexuala. Cel mai bun moment de palpare este la o saptamana dupa menstruatie, cand sanii nu mai sunt atat de sensibili si revin la consistenta normala.

dr. Catalin Ignat

Chiar daca la palpare nu simtim nicio modificare a sanului, ecografia mamara poate descoperi leziuni foarte mici, nepalpabile si cu ajutorul ei pot fi vizualizati si ganglionii axilari.

Ai nevoie de ecografie mamara?

  • daca ai intre 20 si 35 de ani, o ecografie mamara la 1-2 ani, unele opinii merg pana la o ecografie la 3 ani
  • intre 30 si 40 de ani, anual, iar la indicatie se poate face mamografie (sigur ca se poate apela la aceasta procedura si inainte de 30 de ani, daca este nevoie)
  • dupa 40 de ani, sunt medici care recomanda mamografia anual, altii merg cu ecografie anuala si mamografie la nevoie sau la 2-3 ani

Info: ecografia mamara este indicata in ziua 3-12 a unui ciclu menstrual

Prin urmare, daca pana in 35 de ani poti sa ai o regularitate mai “relaxata” a ecografiei mamare, dupa aceasta varsta, este indicata anual.

Eu sunt putin mai strict decat mediile pe care le putem regasi pe internet, si asta din cauza experientei detectarii problemelor la nivelul sanilor. In general, cupa 30 de ani, indic o ecografie mamara anual si sigur, daca pacienta are o stare de disconfort ori la palpare simte orice fel de formatiune sau de modificare. Mai bine degeaba, decat prea tarziu.

dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica

Asa cum se intampla in cazul tuturor ecografiilor, investigatia mamara este facuta aplicand gel pe sani, iar cu ajutorul sondei cu ultrasunete, vom avea imagini ale tesutului mamar.

Absolut necesar atunci cand in familie avem rude cu istoric oncologic!

Oare nu este prea des, mai ales daca facem si alte ecografii? Ecograful reda imaginea tesutului mamar cu ajutorul ultrasunetelor. Aceste ultrasunete sunt inofensive si nu afecteaza in niciun fel corpul uman. Nu exista efecte secundare ale ecografiei si nici contraindicatii.

Ecografia si mamografia sunt absolut necesare atunci cand in familie avem rude cu istoric oncologic. Nu este sigura metoda de preventie, acum ca avem la dispozitie, la o scara tot mai larga, markerii BRCA 1 si BRCA 2. Acest test poate identifica mutatiile genetice si va arata probabilitatea statistica de a face cancer mamar/ovarian in urmatorii ani.

Trebuie doar sa ai grija de tine!

 

sursa: www.easternrad.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole