Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

De ce sa iti faci ecografiile de morfologie fetala – #dingrijapentruvoi

3 din 10 gravide nu ajung sa isi faca ecografiile de morfologie fetala, cunoscute in ultimul timp ca screening fetal pentru imaginea de ansamblu pe care o ofera despre mama si fat. 30-45 de minute de trei ori in timpul sarcinii si te asiguri ca ai facut minimum necesar. De ce si care sunt pasii, iti explicam in prima campanie derulata de Ana Medical Center pe acest subiect.

Ce este ecografia de morfologie fetala

In clinica noastra, ai la dispozitie gama completa de ecografii necesare in sarcina, de la cele din perioada de preconceptie la morfologii fetale si ecografii de rutina. Specialistii nostri au competentele necesare in realizarea morfologiilor fetale la cele mai inalte standarde, bazandu-se pe aparatura de ultima generatie, cu o fidelitate ridicata si sigur, posibilitatea de a efectua ecografii 3D si 4D.

Pachet morfologii fetale – OFERTA AICI.

Ecografiile de morfologie fetala sunt testari estentiale pe care femeile insarcinate ar trebui sa le faca. Screeningul fetal le arata viitorilor parinti daca fatul are anumite probleme de crestere, daca prezinta riscuri de malformatii congenitale sau daca exista probabilitatea sa dezvolte un sindrom, cum ar fi Down, Edwards sau Patau.
Cele 3 ecografiile de morfologie fetala se fac in puncte cheie ale sarcinii. Termenele nu pot fi depasite, deoarece dezvoltarea fatului nu mai permite ca anumiti parametri sa fie relevanti.

Morfologia fetala nu este o investigatie care pune diagnostic, ci identifica o serie de markeri, care semnaleaza prezenta unor malformatii congenitale. Pentru o probabilitate mai mare sau mica, ecografia morfologica de trimestrul I se face impreuna cu Dublu test, o analiza de sange. In unele cazuri, se recomanda efectuarea unui test suplimentar, tot de sange – Harmony sau Panorama, teste cu o precizie de screening de pana la 99% in depistarea anomaliilor.

Scopul screeningului de prim trimestru este de a exclude malformatiile majore, care ar face imposibila supravietuirea bebelusului. Bineinteles ca ne uitam si la anomaliile genetice. Exista cativa markeri ecografici, pe care incercam sa ii punem in valoare in acest moment. Aceasta ecografie ne indica daca bebelusul este in parametrii si daca este sanatos”, spune dr. Denisa Nica.

Ecografia morfologica de trimestrul II este o analiza minutioasa a tuturor organelor fatului. “Analizam bebelusul de sus in jos, de la cap pana la talpi. Analizam neurocraniul, dezvoltarea creierului fetal, fata fetala. Coboram spre gat unde putem sa gasim anomalii, iar mai apoi la nivel toracic dezvoltarea pulmonara si in primul rand dezvoltarea cordului fetal. Apoi ne uitam la stomacul fetal, la dezvoltarea colecistului , vezicii urinare, rinichilor, coloanei vertebrala, membrelor”, spune dr. Denisa Nica.

Aceasta investigatie se poate face si la 24 de saptamani, in situatii exceptionale. Daca apar semne ale unor anomalii, medicul recomanda amniocenteza. Aceasta investigatie suplimentara va confirma diagnosticul de malformatie congenitala, acolo unde este cazul.

Morfologia fetala de trimestrul III este investigatia care evalueaza starea fatului inainte de venirea lui pe lume. La momentul la care se face acest screening morfologic, toate organele bebelusului sunt functionale si complet dezvoltate.

La 32-34 de saptamani de sarcina pot fi identificate eventuale malformatii cu debut tardiv. “Numarul de anomalii care sunt evidentiate sunt putine, dar pot exista. In mod evident apar modificari mai ales la nivelul tubului digestiv, dar nu este o regula. La acest moment este foarte importanta dezoltarea fetala si bineinteles circulatia feto-placentara. ”, spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Morfologia fetala nu este o investigatie care pune diagnostice

Ecografiile morfologice identifica o serie de markeri care semnaleaza prezenta unor malformatii congenitale, printre care se numara si sindromul Down.
“Viitoarea mamica este practic pusa in fata unui procent. Nimeni nu ii spune cu siguranta este sindrom Down sau nu. Daca avem suspiciuni ca fatul prezinta riscuri de malformatii congenitale, le recomandam pacientelor sa urmeze investigatii suplimentare, care se pot realiza in primul trimestru de sarcina sau in prima jumatate al celui de-al doilea trimestru”, spune dr. Denisa Nica.


In functie de makerii identificati, medicul poate recomanda ulterior un test de sange, Panorama, care are o probabilitate de peste 99% in a depista anomaliile.

Intervalele morfologiilor fetale trebuie respectate cu strictete, deoarece:

  • pe parcursul sarcinii, fatul isi schimba pozitia in uter,
  • depasirea termenelor face dificila examinarea anatomiei fatului,
  • rezultatele sunt relevante doar in intervalele mentionate,
  • cu cat malformatiile congenitale sunt depistate din timp, cu atat se poate interveni mai repede.

Screeningul fetal este o investigatie noninvaziva, recomandata in puncte cheie ale sarcinii. Un consult dureaza intre 30 si 45 de minute atunci cand este vorba de o sarcina unica, si poate ajunge pana la 90 de minute pentru o sarcina multipla.

Ecografiile morfologice, spre deosebire de cele lunare, se fac trimestrial. „Nu toţi ginecologii pot face aceste testari. De cele mai multe ori gravidele sunt indrumate catre specialistii care au competenta in morfologie fetala. Cele trei morfologii fetale se fac in intervale clar stabilite, atunci cand pot fi masurati parametrii vitali, care se schimba pe masura ce evolueaza sarcina. Mai exact, morfologia de prim trimestru se programeaza intre saptamanile 11 si 14 de sarcina, cea de trimestru II intre saptamanile 20-24, iar ultima morfologie fetala poate fi facută intre 30 si 34 de saptamani“, spune. dr. Denisa Nica.

Screeningul fetal ii scapa pe viitori parinti de numeroase griji. In timpul ecografiei morfologice, medicul specialist in morfologie fetala examineaza fiecare parte a corpului fatului, pentru a fi siguri ca se dezvolta asa cum trebuie.
Astfel, viitorii parinti afla, pas cu pas, daca totul este in regula sau exista vreo problema si trebuie intervenit pentru a o rezolva.

Pentru ca nasterea bebelusului sa nu aduca surprize neplacute, este foarte important ca analizele si ecografiile sa fie facute in saptamanile indicate de medic.
Cand se ajunge la cea de-a 36-a saptamana de sarcina, vizita in cabinetul ginecologic devine saptamanala. Trebuie sa evaluam ecografic gradul de maturare al placentei si cantitatea de lichid amniotic, indicatori in functie de care stabilim momentul si modalitatea nasterii. Cresterea copilului si starea sa de sanatate depind in continuare de hrana si oxigenul furnizat de placenta, prin intermediul cordonului ombilical, asa ca acestea trebuie verificate cat mai des.
Dupa implinirea a 37 de saptamani de sarcina, femeia poate naste oricand. Chiar daca ideal e ca sarcina sa ajunga la 40 de saptamani, se intampla destul de des ca bebelusul sa vina pe lume inainte de data stabilita la inceputul sarcinii.

One comment on “De ce sa iti faci ecografiile de morfologie fetala – #dingrijapentruvoi

  1. Pingback: Morfologie fetala de trimestru 3 (III), ce mai poti afla

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *