Chisturile ovariene si infertilitatea

Woman with stones on stomach
Ce sunt? Chisturi ovariene: formatiuni cu lichid care se regasesc la nivelul ovarului, numite foliculi. Chisturile apar in momentul in care, pe perioada ovulatiei, ovulul nu a fost desprins pentru a fi fecundat, in aces caz apar chisturile ovariene. Majoritatea chisturilor sunt formatiuni necanceroase care se retrag singure, fara a fi nevoie de tratament.
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Termenul de chist ovarian este unul foarte general. Ovarul embriologic provine din toate cele 3 straturi embrionare, iar din ovar poate sa apara orice tip de tumoare. Tumoare nu inseamna neaparat cancer. Chisturile ovariene sunt de 2 tipuri, dar cele mai frecvente sunt chisturile functionale, care de obicei sunt asimptomatice si nu necesita tratament.

dr. Bogdan Staicu, medic primar obstetrica-ginecologie

Chisturi ovariene si control ginecologic de rutina

Cu o ecografie transvaginala se va pune un diagnostic cl ar despre tipul sau marimea chistului. Chisturile de dimensiuni mici sunt adesea eliminate in timpul ciclului menstrual. Se recomanda doar monitorizarea lor prin control periodic. Simptomele care indica un chist ovarian sunt:

  • dureri abdominale
  • dereglari menstruale
  • sangerari vaginale
  • urinari frecvente

Desi chisturile ovariene sunt o afectiune frecventa in randul femeilor, chisturile functionale nu afecteaza fertilitatea. Exista insa si situatii in care apar probleme de infertilitate.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Chisturi ovariene si infertilitate

Cea de a 2 a categorie cuprinde tumorile ovariene beningne sau maligne. Acestea trebuie investigate suplimentar, tratate sau chiar operate, pentru ca nu se retrag de la sine. Daca nu sunt tratate sau eliminate pe cale naturala, pot duce la probleme de fertilitate. Controlul periodic ramane solutia prin care poti sa depistezi din timp chisturile si le tratezi acolo unde este cazul.

dr. Bogdan Staicu

 

Sunt doua tipuri de afectiuni ale ovarelor care pot duce la aparitia unor chisturi ovariene ce afecteaza serios fertilitatea. Aceste afectiuni sunt: sindromul ovarelor polichistice (vezi AICI detalii) si endometrioza. Endometrioza inseamna cresterea tesutului endometrial in afara cavitatii uterine si chiar pe ovare, iar acest tesut afecteaza functionarea trompelor uterine si impiedica ovulatia. Afla mai multe despre endometrioza, AICI.

Ovulatia este impiedicata si in situatia sindromului ovarelor polichistice. Din cauza dezechilibrului hormonal, ovulul nu mai ajunge la maturitate si ovulatia nu se produce. Un control ginecologic periodic te poate salva de neplaceri si complicatii. Intotdeauna e mai bine sa previi decat sa tratezi!

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments