Analize uzuale urologie. Cand facem markerii PSA.

Antigen specific prostatic PSA-medicalnewstoday.com (Medium)

Barbatii nu sunt dispusi sa vorbeasca despre problemele lor medicale. Totusi, analizele urologice uzuale trebuie efectuate pentru a putea preveni si trata din timp eventualele afectiuni. Un control de rutina este cea mai buna metoda de prevenire a bolilor.

Analize uzuale in urologie si rolul varstei in recomandarea lor

Analizele de rutina ar putea fi recomandate in functie de varsta, conditia medicala si istoricul familial. Dupa varsta de 30 de ani, problemele medicale pot deveni mai serioase. Din acest motiv, analizele uzuale incep sa cuprinda mai multe teste dupa aceasta varsta. Analizele uzuale obligatorii ar trebui sa cuprinda verificarea tensiunii arteriale, nivelul colesterolului si al trigliceridelor, glanda tiroida, colonoscopia, analize pentru diabet, antigenul specific prostatei PSA, FOBT (depistarea cancerului colorectal).

Cancerul de prostata este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la barbati, dupa cel de plamani si colorectal. Examinarea perioadica a prostatei este absolut necesara pentru a putea depista din timp boala. Sansele de vindecare sunt de 85-90% daca avem un diagnostic precoce.

Pana la 40 de ani, controlul de prostata nu intra in analizele uzuale obligatorii. Intre 40 si 50 de ani, prostata trebuie examinata daca exista recomandare din partea medicului, iar dupa 50 de ani, controlul urologic trebuie facut anual.

Markerii PSA, un rol esential in prevenirea cancerului de prostata

Prostata poate fi verificata prin tuseu rectal sau prin determinarea antigenului specific prostatic PSA. Markerul PSA este cel mai important in evaluarea cancerului de prostata si este folosit pentru depistarea si monitorizarea lui. Antigenul specific PSA se afla in sange in diferite forme:

  • PSA complexat cu a1 antichimotripsina (PSA-ACT)
  • PSA complexat cu a2 macroglobulina (nu este detectabila)
  • Free PSA este o forma enzimatic inactiva si nu se recomanda utilizarea testului in monitorizarea cancerului.

Markerii PSA sunt prezenti in sange si la barbatii sanatosi, dar la un nivel scazut. Nivelul antigenului specific prostatic creste in cazul in care barbatul are cancer sau tumori benigne ale prostate.
Recoltarea probelor de sange se face a jeun (pe nemancate), inainte de efectuarea oricarei interventii urologice si dupa vindecarea afectiunilor inflamatorii ale prostatei, daca exista.

Screeningul pentru cancerul de prostata este recomandat anual pentru barbatii de 50 de ani. Pentru cei care au rude de gradul I diagnosticate deja cu aceasta boala, screeningul poate fi facut incepand cu 40 de ani.

Sursa foto: medicalnewstoday.com, yourhealth.net.au
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole