Varicocelul: ce este si cum se trateaza

varicocel
O afectiune des intalnita in randul barbatilor, varicocelul reprezinta o dilatare anormala a venelor din scrot, vene numite plex pampiniform. Plexul pampiniform este reteaua de vene care, impreuna cu cordonul spermatic, transporta materialul seminal de la nivelul testiculelor pana in uretra, unde va fi eliminat in timpul ejacularii.

Varicocelul apare mai mult pe partea stanga (85% din cazuri), iar acest lucru se intampla din cauza venei spermatice stangi, care este mai lunga cu 8-10 cm decat cea dreapta. In general, varicocelul nu prezinta niciun fel de simptom, dar uneori poate aparea o durere locala si o senzatia de greutate in scrot. De cele mai multe ori este diagnosticat la evaluarea medicala pentru probleme de infertilitate.

Am avut cazuri in care cuplul a venit la control pentru ca nu reusea sa obtina sarcina. In urma investigatiilor medicale am pus diagnosticul de varicocel, afectiune care poate duce la infertilitate, daca nu este tratata. Operatia nu este una complicata, daca exista experienta in astfel de cazuri. Am avut deseori surpriza sa obtinem o sarcina in prima, a doua luna de la interventie.

dr. Denisa Nica, medic primar obsetrica si ginecologie

Exista doua tipuri de varicocel:

  • primar (valvele venelor scrotale nu mai functioneaza corect)
  • secundar (apare din cauza unor tumori renale)

In cele mai multe cazuri, solutia este chirurgicala, dar aceasta decizie apartine medicului urolog. Exista situatii cand varicocelul poate fi tratat si fara procedura chirurgicala. Procedura este una nu foarte complicata, iar pacientul poate fi externat dupa 2 zile. Este recomandat repaos fizic de doua saptamani de la interventie, iar activitatea sexuala poate fi reluata dupa o saptamana.

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole