Vaccin antigripal in sarcina, pro sau contra

Vaccin antiripal in sarcina- (Medium)

Probabilitatea ca gripa sa provoace boli grave la gravide este mult mai mare decat in cazul femeilor aflate la varsta reproductiva, dar care nu sunt insarcinate. Modificarile sistemului imunitar, ale inimii si plamanilor in timpul sarcinii (sau in primele doua saptamani de la nastere) fac ca femeile insarcinate sa fie mai predispuse la boli grave cauzate de gripa, inclusiv boli care necesita spitalizare.

Gripa poate afecta chiar si fatul. Un exemplu de complicatie ce poate surveni in urma gripei sunt defectele de tub neural.
Un vaccin antigripal in sarcina ajuta la protejarea copilului impotriva gripei in primele luni de viata, cand este prea mic pentru a putea fi vaccinat.

Vaccin antigripal in sarcina, cea mai buna protectie pentru mama si copil

Primul si cel mai important pas in protejarea impotriva gripei este vaccinarea. Pentru femeile insarcinate este recomandat vaccinul antigripal, nu cel antigripal viu atenuat (LAIV). Vaccinurile antigripale administrate in timpul sarcinii ajuta atat la protejarea mamei, cat si a copilului. S-a dovedit ca vaccinarea antigripala reduce la jumatate riscul de infectii respiratorii acute asociate gripei la femeile insarcinate.
De-a lungul timpului, milioane de femei insarcinate au fost vaccinate impotriva gripei. Foarte multe studii sustin siguranta vaccinului pentru femeile insarcinate si pentru fat.

Vaccinul antigripal si avortul spontan

Studiile arata ca femeile vaccinate in timpul sarcinii nu au, de regula, un risc mai mare de avort spontan. Totusi, un studiu recent sustine ca femeile aflate la inceputul sarcinii care au primit doua vaccinuri consecutive in perioada 2010-2011 si 2011-2012 au prezentat un risc mai mare de avort spontan la 28 de zile de la administrarea celui de-al doilea vaccin.
Specialistii recomanda un vaccin antigripal in sarcina in timpul oricarui trimestru, deoarece gripa reprezinta un pericol pentru gravida. Daca aveti dubii despre siguranta vaccinului sau despre efectele adverse, va puteti adresa medicului specialist.

Efecte secundare ale vaccinului antigripal in timpul sarcinii

Efectele secundare cu care s-au confruntat femeile insarcinate au fost aceleasi cu ale unei persoane obisnuite. In general, ele sunt usoare si includ:

  • durere, roseata si/sau umflaturi de la intepatura
  • durere de cap
  • greata
  • dureri musculare
  • oboseala

Daca apar efecte secundare in urma vaccinului antigripal, acestea incep, de obicei, imediat dupa vaccinare si dureaza 1-2 zile. Foarte rar, vaccinul antigripal poate provoca reactii alergice severe. Persoanele alergice la oricare din compusii vaccinului nu ar trebui sa se vaccineze.

Femeile insarcinate alergice la oua se pot vaccina

Majoritatea persoanelor alergice la oua pot fi vaccinate, dar numai cu masuri suplimentare de siguranta si daca nu vorbim de alergie severa. O persoana cu alergie severa la orice componenta a vaccinului, inclusiv proteina din ou, nu ar trebui sa se vaccineze, pentru a evita complicatii ce ii pun viata in pericol. Acest lucru este valabil si pentru femeile insarcinate.

Unde ar trebui sa fie vaccinata o femeie gravida?

Femeile insarcinate pot primi vaccinul antigripal in diferite locuri. Acesta poate fi facut intr-un spital sau intr-un cabinet de asistenta medicala. Daca anterior nu ati avut nicio problema atunci cand ati primit vaccinul antigripal, atunci nu exista niciun motiv pentru care nu puteti face vaccinul la cabinetul de la locul de munca, de exemplu.

Vaccin antigripal in sarcina, cu sau fara tiomersal

Studiile au aratat ca vaccinurile care contin o cantitate mica de tiomersal nu dauneaza. Pentru persoanele care vor totusi sa evite acest compus, exista vaccinuri antigripale fara tiomersal.
Vaccinul antigripal este recomandat si femeilor care alapteaza. Vaccinarea reduce riscul mamei de a se imbolnavi si de a transmite gripa bebelusului. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii cu varsta sub 6 luni, deoarece sunt prea mici pentru a fi vaccinati antigripal.

Sursa text: cdc.gov    
Sursa foto: consumerreports.org
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole