Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Tot ce trebuie să știți despre chistul arahnoidian

Statisticile de specialitate estimează că 1 copil din 40 dezvoltă un chist arahnoidian. Acest tip de chist este de patru ori mai des întâlnit în rândul băieților, decât a fetelor. În funcție de mărimea, dar și de locul unde s-a dezvoltat, chistul arahnoidian se manifestă prin dureri de cap, stări de amețeală, senzație de vomă, de letargie, întârziere de dezvoltare sau probleme de vedere.


Articol realizat prin participarea domnului doctor Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul Ana Medical Center:

Care sunt factorii favorizanți pentru apariția acestui tip de chist? Ce rol joacă ereditatea?

Chistul arahnoidian este unul dintre cele mai comune chisturi de la nivelul creierului. Chistul arahnoidian este de două tipuri: primar și secundar. Cel primar, denumit și congenital, apare la naștere, în urma nedezvoltării parțiale a unui lob cerebral sau în urma dilatării unei cisterne arahnoidine anatomic normale a creierului. Chistul secundar apare în urma unui traumatism la nivelul capului.
Chisturile arahnoidiene sunt saculeți cu lichid, nu tumori, și sunt localizate între creier, măduva spinării și membrana arahnoidă – una dintre cele trei membrane care învelește creierul și măduva spinării. Studiile de specialite arată că, în cele mai multe cazuri, aceste chisturi sunt rezultatul unor malformații ce apar după divizarea sau ruperea inexplicabilă a membranei arahnoide.

Lasă un răspuns