Testare HPV şi riscul de cancer de col uterin

testare HPV

Virusul Papiloma Uman sau virusul HPV este principala cauză a apariției cancerului de col uterin. Testarea HPV este singura metodă de depistare a acestei boli. Virusul HPV este cea mai frecventă infecție a organelor genitale atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.

Infecția cu HPV este responsabilă de apariția nu doar a cancerului cervical, ci și al cancerului anal, penian sau de penis și a cancerului de gât. Statistic, 80% dintre femeile trecute de 30 de ani și care sunt active sexual sunt infectate cu HPV.

Infecția cu HPV este una asimptomatică în cazul a 60% dintre pacienți. Practic, nu avem semne care să o indice. Atunci când se manifestă, infecția poate fi observată prin apariția unor verugi sau condiloame la nivelul organelor genitale, dar sunt și cazuri în care femeile pot avea sângerări vaginale, în afara menstruației.

Infecția cu HPV este atât de contagioasă încât pentru contaminare este suficientă atingerea zonelor genitale, ceea ce înseamnă că nu e nevoie de penetrare. Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase, astfel că folosirea prezervativului nu asigură protecție.

Există peste 100 de tulpini de HPV, dintre care cel puțin 14 sunt cunoscute ca fiind responsabile de apariția cancerului. Infecția cu HPV este cea mai frecventă cauză a apariției cancerului de col uterin.

La nivel global, boala este cunoscută ca a patra cea mai des întâlnită formă de cancer în rândul femeilor, în timp ce la nivel european cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândul femeilor. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că anul trecut 7,5% dintre femei au murit din cauza acestei forme de cancer. Cele mai multe decese s-au înregistrat în țări slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Testare HPV – cum se face

O testare HPV este cea mai sigură metodă de prevenire a cancerului de col uterin și de depistare a acestei boli în forme incipiente. În funcție de vârstă, femeile pot afla dacă sunt infectate sau nu cu Virusul Papiloma Uman prin:

  • testul Babes Papanicolau, de la vârsta de 21 – 29. Dacă rezultatul este unul bun, analiza trebuie repetată o dată la trei ani.
  • testul Babes Papanicolau și testarea HPV, dacă au între 30 și 65 de ani. Chiar dacă rezultatul de la Babes Papanicolau este bun, analiza se repetă anual. Doar testul HPV se repetă la 5 ani, dacă rezultatele sunt bune.

Testarea HPV, la fel ca testul Papanicolau, nu este una dureroasă, ci mai degrabă provoacă o senzație de disconfort. Această analiză se poate efectua chiar în timpul controlului ginecologic de rutină. Medicul ginecolog va recolta secreție vaginală, iar probele sunt trimise la laborator, urmând ca rezultatele să apară într-o săptămână.

Ce trebuie să faci înainte de o testare HPV

Înainte de a merge la medic pentru recoltarea secrețiilor în testare HPV sunt câteva reguli ce trebuie îndeplinite:

  • se evită contactul sexual timp de 48 de ore
  • testarea HPV nu se face în perioada menstruației
  • este indicată analiza pentru depistarea HPV între zilele 10 și 14 ale ciclului menstrual, ziua 1 fiind prima zi a menstruației.sunt contraindicate spălăturile vaginale
  • nu sunt recomandate folosirea ovulelor cu 48 de ore înainte de recoltare,
  • este contraindicată folosirea produselor care conțin spermicide cu 48 de ore înainte de analiză.

Vaccinarea, singura metodă de prevenire

Testarea HPV este una extrem de importantă, deoarece în cazul femeilor care au sistem imunitar puternic cancerul de col uterin poate apărea și la 15-20 de ani de la infestare.

Singura metodă de prevenire a contaminării cu această boală este vaccinarea împotriva infecției cu HPV este în prezent. Pe piața farmaceutică europeană au fost aprobate două vaccinuri împotriva virusului HPV, iar pentru ca acestea să aibă o eficiență crescută împotriva dezvoltării cancerului de col este recomandată vaccinarea înainte de începerea vieții sexuale.

Din 2013 până în prezent, 66 de țări din America de Nord și Europa de Vest și-au dezvoltat programe naționale de imunizare a fetelor. În Australia, de exemplu, cancerul de col uterin a fost aproape eradicat. Autoritățile au programe de depistare a acestei boli încă de acum 30 de ani, iar campaniile de imunizare împotriva virusului HPV se derulează de mai bine de 10 ani.

Și România are acest program de imunizare, vaccinarea fiind gratuită pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani. Anual, în jur de 3.000 de românce mor din cauza cancerului de col uterin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Vaccinarea anti-HPV este indicata atat persoanelor de gen feminin, cat si celor de gen masculin, conform prospectului vaccinului. Sunt tari care au introdus deja vaccinarea obligatorie si la barbati. […]

Ultimele articole