Suplimente alimentare si tratamente naturiste pentru infertilitate: au rezultate?

tratamente naturiste infertilitate

Infertilitatea poate fi o problema dificil de tratat, iar interventiile moderne – desi incontestabil sunt eficiente – pot fi costisitoare. In aceste conditii, nu este surprinzator ca unii oameni privesc plante medicinale si suplimente alimentare ca un posibil tratament alternativ. Cat de mult putem asocia succesul cu suplimente alimentare si tratamente naturiste pentru infertilitate? Va explicam in articolul urmator.

Eu si sotul meu am incercat fara succes sa ramanem insarcinata. Am vazut multe reclame pentru suplimente alimentare si tratamente naturiste pentru infertilitate. Functioneaza?

Dovezi stiintifice

Auzim deseori in cabinet astfel de intrebari. Cu toate acestea, nu exista dovezi in literatura medicala care sa sustina ierburi sau suplimente ca tratament pentru infertilitate. Cercetarile privind asa-numitele tratamente naturiste pentru fertilitate si suplimente sunt neconcludente si se bazeaza pe cateva studii mici.

Unele dintre suplimente alimentare si tratamente naturiste pentru infertilitate studiate includ:

  • L-carnitina. Pentru infertilitatea masculina, studiile nu au aratat o productie crescuta de sperma si motilitate la barbatii care au luat o combinatie de acetil-L-carnitina si L-carnitina.
  • Vitamina E. Un studiu a gasit o asociere intre luarea vitaminei E si motilitatea imbunatatita a spermatozoizilor la barbatii care au un numar scazut de sperma sau o motilitate slaba a spermatozoizilor. Alte studii nu au gasit nicio imbunatatire a fertilitatii masculine atunci cand vitamina E este combinata cu vitamina C sau seleniu.
  • Coenzima Q10. Cateva studii au sugerat ca coenzima Q10 poate imbunatati numarul de spermatozoizi sau motilitatea, dar acest lucru nu a fost demonstrat pentru a imbunatati sansele de a ramane insarcinata. Un alt studiu sugereaza ca coenzima Q10 poate imbunatati calitatea oua la soareci, dar rezultatele studiului nu au fost confirmate la om. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca asemenea descoperiri duc la o fertilitate imbunatatita.
  • Acid folic. Desi unele cercetari sugereaza ca acidul folic luat cu zinc poate imbunatati numarul spermatozoizilor, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina daca acest lucru va avea un impact asupra conceptiei. In schimb, utilitatea lui in evolutia sarcinii este incontestabila.
  • Vitamina C. Unele cercetari preliminare indica faptul ca vitamina C poate ajuta cu anumite tipuri de infertilitate feminina. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a clarifica daca vitamina C poate imbunatati fertilitatea la barbati si femei.
solutii naturiste infertilitate
sursa: pixabay.com

Riscuri ale unor suplimente alimentare si tratamente naturiste pentru infertilitate

In timp ce suplimentele pe baza de plante sunt adesea comercializate drept „naturale”, acest lucru nu inseamna ca aceste produse sunt sigure. Luati in considerare aceste probleme importante despre suplimentele pe baza de plante:

  • Au o reglementare limitata privind administrarea alimentelor si a medicamentelor. Reglementarile sunt mai putin stricte decat cele pentru medicamentele eliberate pe baza de reteta si medicamente de vanzare.
  • Au un potential de interactiune medicamentoasa. Tratamente conventionale cu hormoni si medicamente pentru infertilitate sunt complexe. Nu se stie cum ar putea interactiona plante medicinale sau suplimente.
suplimente alimentare infertilitate
sursa: pixabay.com
  • Pot avea efecte secundare potential grave. Acest lucru este valabil mai ales cand se administreaza in doze mai mari. Daca aveti reactii adverse la un supliment pe care il luati, nu mai luati si contactati medicul.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre plante medicinale sau suplimente alimentare pe care le luati sau intentionati sa le luati. Pana cand cercetatorii vor defini mai clar riscurile si beneficiile plantelor si suplimentelor de fertilitate, tratamentul conventional pentru infertilitate pare sa fie cea mai buna optiune.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole