Sifilis in sarcina – riscuri si tratament

sifilis in sarcina ploiesti

Sifilis in sarcina este o infectie ce nu trebuie ignorata. Pune viata viitorului bebelus in pericol. Netratata, poate duce la avort spontan, predispune la nastere prematura si la aparitia malformatiilor congenitale.

Statistic, 40% dintre copiii nascuti dintr-o mama care are o astfel de infectie in perioada sarcini mor la nastere.

Sifilisul este o infectie provocata de bacteria spirocheta Treponema pallidum care se ia prin contact sexual, transfuzii de sange, prin utilizarea instrumentelor medicale insuficient sterilizate sau chiar printr-un simplu sarut.

Sifilis in sarcina – cand apare si cum se manifesta

Sifilisul este o boala care evolueaza in 4 stadii diferite: primar, secundar, latent si tertiar. Primele simptome ale unei infectii cu sifilis apar la 3 saptamani de la contaminare. Ele se manifesta sub aparitia unor leziuni nedureroase, care nu provoaca mancarime, la nivelul organelor genitale. Ignorate, aceste leziuni dispar, dar infectia ramane in organism, iar boala evolueaza. Netratat, sifilisul provoaca febra, dureri in gat, pierdere in greutate, dureri de cap, iar in cazuri rare duce la aparitia hepatitei, bolilor de rinichi sau artritei.
In stadiu latent, forma care apare si la mai bine de un an de la aparitia primelor semne, sifilisul nu mai are niciun simptom, dar o femeie care are sifilis in sarcina va transmite boala fatului.
In stadiu tertiar, infectia duce la aparitia bolilor de inima.

Sifilis in sarcina – riscuri si tratament

Atunci cand femeia insarcinata nu se trateaza sau, si mai grav, cand nu stie ca este infectata, copilul se va naste deja cu sifilis tertiar, cea mai grava forma a bolii. Organele interne sau creierul bebelusului sunt afectate. Infectia poate cauza leziuni sau tumori sifilitice, ducand pana la dementa sifilitica.


In aceste conditii, este recomandata testarea pentru sifilis in sarcina. Diagnosticul sifilisului se face in urma unei analize de sange. Femeile insarcinate vor fi testate in primele luni de sarcina si vor repeta testul dupa saptamana a 28-a.
Daca boala este depistata inainte de saptamana 26 de sarcina si se incepe si administrarea tratamentului, exista sanse ca bebelusul sa se nasca sanatos.
Tratamentul pentru sifilis in sarcina este acelasi ca si in cazul femeilor care nu sunt insarcinate. El consta in administrarea de penicilina, sub forma injectabila. Indiferent de momentul depistarii bolii, tratamentul va fi administrat atat mamei, cat si nou-nascutului. Femeile care sunt alergice la penicilina vor face mai intai o desensibilizare, iar mai apoi li se va administra tratamentul.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments