Clinica Ana Medical Center – Ploiesti
cuplu sarcina

Ce sanse ai sa ramai insarcinata dupa un chist ovarian

In 50% din cazuri, chisturile ovariene nu prezinta dureri. De aceea, uneori pot trece neobservate si pot fi descoperite intamplator, uneori chiar in timpul sarcinii, la o ecografie de rutina. In alte cazuri, chisturile pot fi cauza a infertilitatii. Din fericire, sarcina dupa chist ovarian este posibila! Care sunt sansele, aflati din articolul urmator.

In cazul in care chisturile ovariene sunt cauzate de endometrioza sau de ovare polichistice, vorbim despre chisturi organice.

Spre deosebire de chisturile functionale, chisturile organice voluminoase necesita tratament chirurgical, uneori chiar in timpul sarcinii. De aceea, medicii insista asupra importantei diagnosticarii precoce a chisturilor ovariene, mai ales inainte de aparitia sarcinii.

sarcina dupa chist ovarian
sursa: unsplas.com

Totusi, in cazul in chistul are peste 6 cm si pentru a evita complicatiile atat in timpul sarcinii, cat si la nastere, se recomanda operatia in cursul celui de-al doilea trimestru de sarcina, perioada in care interventia chirurgicala nu prezinta riscuri asupra fatului.

Sarcina dupa chist ovarian

In situatia in care vorbim despre un chist rezultat ca urmare a endometriozei, interventia chirurgicala prin care se pot indeparta complet leziunile endometriale poate fi urmata de o sarcina.

Studiile efectuate de-a lungul timpului arata ca, in cazul femeilor care au avut probleme de conceptie cel putin un an, dupa operatie, sansele de a ramane insarcinate au fost de 65% dupa o perioada medie de 8,5 luni. In 60% dintre cazuri au fost sarcini spontane.

In situatia in care vorbim despre endometrioza de gradele I si II, dupa chirurgie, este indicata incercarea obtinerii unei sarcini spontane pentru un an.

Daca sarcina intarzie sa apara, cuplul este sfatuit sa apeleze la tehnicile de reproducere umana asistata medical (RUAM) – stimularea ovariana, inseminarea intrauterina, FIV.

sarcina duoa chist
sursa: pixabay.com

Daca stadiul endometriozei a fost de gradul III sau IV, indreptarea atentiei catre RUAM se face dupa 6-8 luni.

In situatia endometriozei extinse, optiunea de a ramane insarcinata dupa tratamentul medico-chirugical este FIV.

Si in in cazul in care vorbim despre chistul ovarin in contextul sindromului ovarelor polichistice, femeile trebuie sa stie ca au sanse de a deveni mame. Fie pe cale naturala, fie cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata.

sarcina dupa chist
sursa: unsplash.com

In situatia in care stimularea ovariana repetata se soldeaza cu un esec, speranta vine din partea fertilizarii in vitro.

Indiferent de tratamentul chisturilor ovariene, femeile care isi doresc sa obtina o sarcina isi pot indeplini visul. In situatia in care acest lucru nu este posibil pe cale naturala pot apela la un specialist in infertilitate.

La Ana Medical Center, specialistul nostru in probleme de fertilitate este dr. Denisa Nica.

Lasă un răspuns