O noua sarcina: la cat timp dupa ultima si pana cand poti sa nasti natural

cat sa astepti pana la o noua sarcina

Ai in vedere sa ai un alt copil? Durata dintre doua sarcini este o tema de discutie cu medicul tau ginecolog. Dr. Oana Dumitrescu ne explica de ce ar trebui sa tinem cont si care ar fi perioada ideala de asteptare intre o nastere si o noua sarcina.

Daca sunteti deja parinti, planificarea familiala capata un sens nou. Sa ai un alt copil iti va schimba viata, stii deja. Momentul sarcinii este si el important, atat emotional, cat si fizic. In timp ce dvs. si partenerul puteti avea preferinte cu privire la cat de aproape de varsta doriti sa fie copiii, exista informatii destul de precise cu privire la o conduita medicala corecta si o adordare a unei noi sarcini.

Riscurile sarcinilor prea apropiate

Cercetarile sugereaza ca o noua sarcina in termen de 6 luni de la o nastere este asociata cu un risc crescut de:

  • nastere prematura
  • placenta se poate indeparta partial sau complet de peretele interior al uterului inainte de nastere – abruptie placentara
  • greutate scazuta la nastere
  • tulburari congenitale
  • schizofrenie
  • anemie materna

In plus, exista si cercetari recente care sugereaza ca sarcinile apropiate ar putea fi asociate cu un risc crescut de autism la al doilea copil. Riscul este cel mai mare pentru sarcinile care au mai putin de un an intre ele.

Dr. Oana Dumitrescu, cat timp astepti pentru o noua sarcina

Sarcinile apropiate ar putea sa nu ofere mamei suficient timp pentru a se reface dupa sarcina anterioara. De exemplu, sarcina si alaptarea pot sa-ti epuizeze depozitele de nutrienti, in special folatul. Daca ramaneti gravida inainte de a inlocui acele rezerve, poate fi afectata sanatatea ta sau sanatatea copilului. Inflamarea tractului genital care se dezvolta in timpul sarcinii si nu se vindeca complet inainte de urmatoarea sarcina ar putea juca un rol esential.

O noua sarcina: riscuri la distanta prea mare

Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca intervalele lungi intre sarcini prezinta riscuri pentru mame si bebelusi, cum ar fi un risc crescut de preeclampsie la femeile fara antecedente.

vreau al doilea copil

Nu este clar de ce intervalele lungi de sarcina pot cauza probleme de sanatate. Este posibil ca sarcina sa imbunatateasca capacitatea uterina de a promova cresterea si sprijinul fetal, dar in timp aceste schimbari fiziologice benefice dispar.

Intervalul ideal pentru o noua sarcina

Pentru a reduce riscul de complicatii ale sarcinii si alte probleme de sanatate, specialistii sustin ca o noua sarcina poate interveni in deplina siguranta undeva intre 18 si 24 de luni, dar la mai putin de 5 ani dupa la ultima sarcina. Luand in considerare riscul de infertilitate, femeile de peste 35 de ani ar putea lua in considerare sa astepte ceva mai putin, undeva la 12 luni.

Macar un minim de un an de zile, din punctul meu de vedere, ar fi bine. Am avut si paciente care, dupa patru luni, au ramas insarcinate, sau dupa 9 luni, desi a fost o operatie de cezariana si totul a decurs bine. Am avut emotii pe toata perioada sarcinii. Multe zic: n-as mai face al doilea, n-as mai trece prin asa ceva. Le spun de fiecare data ca nu are sens sa gandeasca asa. Acum e momentul asta care o sa treaca, o sa-l uiti categoric si o sa fie bine. O sa vezi ca peste 2-3 ani o sa vrei din nou.

Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie

Riscurile si recomandarile nu se aplica cuplurilor care au avut un avort spontan. Daca sunteti sanatosi si va simtiti pregatiti, nu trebuie sa asteptati sa concepeti dupa un avort spontan.

Alegerea momentului de a avea un alt copil este o decizie personala. Cand planificati urmatoarea sarcina, ar putea interveni o multime de diferiti factori, pe langa riscurile si beneficiile pentru sanatate. Pana atunci, aveti grija sa alegeti cele mai potrivite metode de contraceptie.

Varsta limita pentru nastere naturala

In general, mamele mai in varsta, peste 35 de ani, au mai multe sanse decat femeile mai tinere sa experimenteze complicatii in timpul sarcinii si nasterii.

Autorii studiului au descoperit ca riscul de complicatii la nastere a crescut odata cu varsta mamei, la fel ca riscul de nastere prematura si decesul sugarului. Astfel de complicatii includ sangerarea excesiva in timpul travaliului, un travaliu prelung, uneori peste 20 de ore, cu potential crescut de a nu evolua pana la o nastere vaginala.

In plus, femeile insarcinate mai in varsta au o probabilitate mai ridicata de a face diabet si hipertensiune arteriala in timpul sarcinii. Studiul a fost publicat online in Human Reproduction.

Am avut paciente care si la 40 de ani au nascut normal. Bineinteles ca nasterea e diferita, dar in ziua de astazi nu se mai pune problema asa vizavi de cateter, de toate ajutoarele pe care le avem. Femeia poate sa nasca in siguranta si sa aiba un travaliu foarte scurt, chiar daca are 40 de ani. In conditiile in care sunt femei care raman gravide si la 50 de ani in ziua de astazi, nu cred ca mai exista o limita de varsta.

Dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie

Stiati ca…

Citand statistici din Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, autorii studiului mentionat mai sus au remarcat ca mai mult de jumatate din toate ciclurile de fertilizare in vitro (FIV) realizate intre 1998 si 2003 au fost in randul femeilor de plus 35 de ani. Femeile care au conceput astfel au nascut intr-o mare masura prin cezariana.

Oricare ar fi optiunea sau indicatia medicala, este bine sa pastrezi o stransa legatura cu medicul tau si sa ii ceri opinia la nevoie. Comunicarea este esentiala in managementul eficient al unui caz medical, indiferent despre ce ar fi vorba.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments