Intoxicatiile copiilor. Cand e cazul sa ne ingrijoram?

feeding-baby-solids-fb

O mancare gatita mai putin decat trebuie sau un desert consistent, cu prea multe oua sau lapte, se pot transforma intr-un cosmar pentru parinti, daca le provoaca o toxiinfectie alimentara celor mici. Oricat de grijulii am fi, tot se pot intampla astfel de accidente, pentru ca stomacul micutilor poate fi sensibil in anumite situatii. Ce avem de facut intr-un astfel de caz si cum trebuie reactionat pentru o vindecare mai rapida a micutilor, aflam de la dr. Ioana Panait, medic pediatru la Ana Medical Center.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Primul sfat ar fi sa nu intre in panica. Sunt si eu mama si stiu prin ce stari trece un parinte atunci cand copilul nu e bine, dar discutam despre o afectiune care, in mod normal, nu vine cu complicatii. E adevarat, copiii sunt mai fragili si se deshidrateaza destul de repede, dar nu ar trebui sa apara probleme in ceea ce priveste aceasta afectiune, mai ales daca discutam despre o toxiinfectie provocata de paraziti, prin apa sau mancare contaminata.

dr. Ioana Panait, medic pediatru

Febra si infectiile respiratorii

Simptomele intoxicatiei includ, de regula, varsaturi, diaree, crampe abdominale si, uneori, febra. E important de identificat ce a declansat starea de rau, pentru a afla mai usor natura intoxicatiei cu care se confrunta copilul.

Simptomele sunt mai accentuate cand cauza intoxicatiei sunt virusuri si bacterii, precum salmonella, stafilococul auriu, toxoplasma gondii sau E-coli. Acestea sunt, de altfel, si principala cauza atunci cand se ajunge la spitalizare. Mai putem discuta si de imbolnavirile chimice, cu mercur, pesticide sau plumb, mult mai rare, dar la care trebuie sa fim extrem de atenti pentru ca pot afecta unele organe, precum rinichii sau ficatul, dar si sistemul nervos.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Primul pas in tratarea intoxicatiilor este eliminarea produsului care a declansat starea de rau.

Odata ce au aparut varsaturile, trebuie avut grija ca pozitia copilului sa nu permita inhalarea vomei in plamani. Se reuseste acest lucru destul de usor daca cel mic sta intins pe jos, pe o parte sau pe burta. E important si ca acesta sa nu manance alimente solide cel putin o zi de la primul episod de voma si sa se hidrateze foarte bine, cu saruri de rehidratare sau bauturi cu electroliti. Va fi greu la inceput, asa ca e recomandata cate o inghititura la cateva minute. Pe masura ce simptomele dispar, se va relua si alimentatia, dar se va alege mancare usoara, care sa nu solicite stomacul prea mult.

dr. Ioana Panait

Cand sa mergi cu copilul la medic

In cazul in care simptomele persista si deshidratarea se accentueaza, fie de la varsaturi, fie de la diaree, e indicat sa mergeti cu copilul la medic. Pot sa apara si caderi de tensiune si chiar stari de lesin. Pentru a evita toate acestea, insa, e bine sa urmati cateva reguli simple, care sa va fereasca, pe cat posibil, de o toxiinfectie alimentara.

E bine sa fim foarte atenti ce consumam, indiferent ca sunt produse proaspete sau ambalate. Sa fim atenti la culoare, la miros, la textura, pentru a identifica produsele vechi sau alterate, sa alegem localurile curate, care respecta conditiile de igiena, sa nu mancam de pe marginea drumului, sa evitam mancarurile din carne tocata si fructe de mare in locurile care nu ne inspira incredere si sa spalam bine toate alimentele inainte de a le gati.

dr. Ioana Panait, medic pediatru Ana Medical Center

sursa: http://www.romedic.ro
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments