Hipotiroidism sau hipertiroidism

Glanda tiroida-glutenfreeliving.com (Medium)

Tiroida este glanda care influenteaza toate functiile vitale ale organismului. Hormonii secretati de glanda tiroida, T4 si T5, sunt esentiali pentru crestere si reglarea metabolismului. Atunci cand exista un dezechilibru al hormonilor produsi de tiroida apar si modificari privind functionalitatea glandei, fiind vorba despre Hipotiroidism (cand elibereaza un numar insuficient de hormoni) sau Hipertiroidism (atunci cand elibereaza hormoni in exces). Iata cum ne influenteaza viata:

O functionare in parametrii a glandei tiroide inseamna un sistem nervos central si perific bun, o tensiunea arteriala normala, precum si un nivel al colesterolului bun si o menstruatie regulata.

1 din 8 femei sufera de o afectiune a glandei tiroide, fiind o afectiune intalnita predominant in randul femeilor. Cele mai frecvente cauze ale tulburarilor tiroidiene sunt bolile autoimune. Explicatia specialistilor privind incidenta ridicata in randul femeilor este ca acestea sunt predispuse la bolile autoimune.

Hipotiriodism sau hipertiroidism, prea mult sau prea putin

Hipotiroidismul este o afectiune a glandei ce poate fi permanenta sau temporara, in functie de cauza aparitiei. La hipotiroidismul permanent, cea mai frecventa cauza este tiroidita Hashimoto, o boala autoimuna in care limfocitele creeaza anticorpi ce distrug incet glanda tiroida. In cazul tiroiditei atrofica, o alta cauza a hipotiroidismului, anticorpii vor actiona si vor micsora glanda. Tulburarile glandei pituitare incetinesc sau chiar opresc productia de hormoni, ducand astfel la instalarea hipotiroidismului.

La hipotiroidismul temporar, o mare parte din cauze sunt reversibile. O cantitate prea mica sau prea mare de iod poate determina aparitia hipotiroidismului. Echilibrul poate fi recapatat cu o alimentatie potrivita sau cu medicamente specifice.
Starile de somnolenta, intoleranta la frig sau cresterea in greutate sunt simptome frecvente ale hipotiroidismului. Pe langa acestea mai putem intalni semne precum pierderea poftei de mancare, constipatie, pulsul lent, depresie sau caderea parului.

Hipertiroidismul este determinat, de cele mai multe ori, de alte afectiuni existente ale glandei tiroide. Un exces de iod, fie din alimentatie, fie din medicamente sau suplimente, duce la aparitia hipertiroidismului. Medicatia in exces folosita in tratamentul hipotiroidismului transforma aceasta afectiune in hipertiroidism.

Si pentru aceasta forma a tulburarilor tiroidiene, incidenta este mai mare in randul femeilor si creste odata cu varsta. Spre deosebire de hipotiroidism, frecventa este mult mai redusa.

Cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului sunt boala Basedow-Graves, gusa nodulara toxica (boala Plummer), nodulii tiroidieni si medicatia in exces pentru hipotiroidism.
Pacientii cu hipertiroidism se vor confrunta cu simptome precum insomnie, intoleranta la cald, transpiratie in exces, scadere in greutate, puls ridicat sau scaune moi.

Tipuri de testare si tratament pentru hipotiroidism sau hipertiroidism

Testele pentru afectiunile glandei tiroida, hipertiroidism sau hipotiroidism,  nu fac parte din pachetul de analize uzuale. Totusi, medicii recomanda ca testul de sange TSH sa fie facut la fiecare 5 ani, dupa implinirea varstei de 35 de ani.
Testul de sange care masoara nivelul TSH-ului (hormon de stimulare tiroidiana) arata daca exista o problema la nivelul glandei tiroide. In urma rezultatelor, medicul endocrinolog poate solicita mai multe investigatii de specialitate si poate completa cu un examen fizic. Prin palparea gatului, specialistul poate verifica daca dimensiunile glandei tiroide sunt in parametrii normali.
La diagnosticarea hipotiroidismului sunt folosite testele de sange TSH si FT4. Pentru hipertiroidism se indica T3 (triiodotironina) si verificarea anticorpilor TRAb (anticorpi anti-receptor TSH). In cazul tiroiditei Hashimoto, se va testa prezenta anticorpii anti-TPO, cei care indica aceasta afectiune.

Tratamentul in cazul hipotiroidismului consta in administrarea unor doze de hormoni care vor ajuta glanda tiroida sa functioneze cat mai aproape de normalitate.
Pentru hipertiroidism, tratamentul este mai complex, el trebuie sa impiedice glanda sa produca hormoni in exces. Iodul radioactiv este folosit pentru a distruge o parte din tiroida. Acelasi lucru se poate face si prin interventiile chirurgicale care se fac pentru a indeparta partial sau total glanda tiroida.
Tratamentul  pentru hipotiroidism sau hipertiroidism poate fi pe toata durata vietii sau doar temporar, pana cand se restabileste echilibrul hormonal.

Sursa foto: glutenfreeliving.com
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole