Endocrinologie: analize si teste frecvent recomandate

endocrinologie consult

Ca frecventa, afectiunile tiroidiene sunt de departe cea mai intalnita patologie pentru care pacientii se prezinta la medicul endocrinolog. Cele mai des intalnite boli endocrine sunt cele care afecteaza glanda tiroida, respectiv tiroidita autoimuna si nodulii tiroidieni. Detalii ofera dr. Cristian Deciu, medic specialist endocrinologie, in interviul oferit CSID.RO.

Ce alte boli din sfera endocrinologiei mai prezinta romanii, dupa cele enumerate mai sus tiroidita autoimuna si nodulii tiroidieni?

Din propria experienta, pe locul al doilea se afla osteoporoza. Apoi urmeaza de sindromul de ovar polichistic, nanismul hipofizar, sindromul Cushing, hiperparatiroidismul primar, osteoporoza, hipogonadismul, adenoamele hipofizare

dr. Cristian Deciu

Teste si analize moderne si eficiente pentru sistemul endocrin

Ce teste si analize se recomanda la medicul endocrinolog?

Fara analize si investigatii imagistice nu poti face endocrinologie. Din acest punct de vedere, endocrinologia este specialitatea care s-a dezvoltat cel mai mult in ultimii 20-30 ani. Cele mai recomandate investigatii in endocrinologie sunt cele pentru functia tiroidiana (TSH, FT4, T3). Tot pentru tiroida recomandam foarte frecvent si ATPO, antitiroglobulina, TRAb, care pun diagnosticul de boala autoimuna tiroidiana. Ca si metode imagistice, cel mai frecvent recomandam ecografia de tiroida, pentru ca nodulii tiroidieni sunt o patologie foarte des intalnita. La Ana Medical Center efectuam ecografie tiroidiana atat pentru adulti, cat si pentru copii. Detalii despre preturi, gasiti aici.

Bolile endocrine se pot transmite genetic?

Exista boli endocrine care se pot transmite genetic. De exemplu, in bolile autoimune tiroidiene e un risc destul de mare de transmitere genetica, in special pe linie feminina. Exista, de asemenea, anumite sindroame cum ar fi MEN (neoplazia endocrina multipla), care au o foarte mare transmitere genetica, dar acestea sunt destul de rare.

Ce facem daca avem in familie persoane ce sufera de boli ale tiroidei?

Patologia autoimuna tiroidiana are o transmitere genetica destul de mare. Daca avem in familie persoane cu boli ale tiroidei, este indicat sa ne adresam unui medic endocrinolog, care, in urma unui consult si a unor investigatii, va stabili care este riscul de transmitere a acestor boli.

Sursa: csid.ro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole