Probleme de ejaculare: ejaculare retrograda

sala_tratament_2_ploiesti_ana_medical_center

Cele mai cunoscute disfunctii sexuale la barbati sunt problemele de ejaculare. O ejaculare retrograda este una dintre aceste probleme. In mod obisnuit, in timpul ejacularii, spermatozoizii sunt expulzati in exterior dar, in acest caz, sperma ajunge in vezica urinara. O ejaculare retrograda este si una din cauzele infertilitatii masculine.

Ejaculare retrograda sau “orgasmul uscat” al barbatilor

Ejacularea retrograda mai este numita si orgasm uscat. Acest lucru se intampla pentru ca, in timpul orgasmului, barbatii elimia cantitati foarte mici de lichid seminal sau nu ejaculeaza deloc.
In timpul unei ejaculari normale, sfincterul este cel care impiedica trecerea spermei catre vezica. In ejaculare retrograda, acest muschi este slabit si nu va putea inchide colul vezicii pentru a impiedica patrunderea spermei. Dupa actul sexual,majoritatea barbatilor afirma ca urina este “tulbure”. De fapt, dupa ejacularea retrograda, sperma este amestecata cu urina.

Cum este afectata fertilitatea

O ejaculare retrograda nu este dureroasa, motiv pentru care este trecuta cu vederea de multi dintre barbatii afectati. De cele mai multe ori, este descoperita atunci cand un cuplu se confrunta cu probleme de fertilitate. In urma investigatiilor pentru infertilitate se va constata ca este vorba despre o cauza masculina. Din cauza cantitatii prea mici de sperma sau a absentei lichidului seminal, ovulul nu poate fi fertilizat.

Ejacularea retrograda este deseori o complicatie a unei alte afectiuni. Cea mai intalnita este diabetul, care afecteaza sfincterul. Interventiile chirurgicale care afecteaza colul vezical sau nervii care controleaza sfincterul sunt o alta cauza a ejacularii retrograde. Afectiunile neurologice si interventiile chirurgicale la nivelul prostatei pot provoca si ele ejacularea retrograda. O alta cauza este chirurgia in tratamentul cancerului testicular, de colon sau rectal.

Diagnosticul pentru ejacularea retrograda se stabileste de catre medicul urolog, in urma unui examen complet. Prezenta unui numar mare de spermatozoizi in urina confirma diagnosticul.
In cazul unei ejaculari retrograde provocata de medicamente, tratamentul este simplu. Ejacularea revine dupa incheierea tratamentului sau prin inlocuirea medicamentelor.

Pentru ejacularea retrograda cauzata de leziuni musculare, se vor folosi medicamente care intaresc tonusul sfincterului. Dupa ce acesta este recuperat, ejacularea va deveni normala. In situatia in care leziunile sunt severe si nu pot fi tratate, ejacularea retrograda se va instala permanent. Aceasta situatie duce catre infertilitate de cauza masculina. Pentru a obtine sarcina, cuplul va trebui sa apeleze la tehnici de reproducere umana asistata.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole