Durere de spate si durere de cap. Ce pot ascunde.

dr. Valentin Munteanu (Medium)
Durerea – de cap sau durere de spate, in acest caz – sunt printre cele mai des intalnite afectiuni. Atunci cand apare, indiferent de natura, este de preferat ca durerea sa nu fie ignorata, caci este un semnal de alarma pe care corpul tau il trage atunci cand ceva nu este bine.
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Patologia neuroghirurgicala este impartita in doua ramuri: cerebrala si spinala. Cele doua sunt esential diferite din punct de vedere anatomic. Pacientii care sufera de patologie cerebrala au o simptomatologie foarte zgomotoasa, ei trebuie sa fie atenti chiar si la o cefalee uzuala. In spatele durerilor de cap se pot ascunde afectiuni foarte grave.

dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie

Durere de cap: tipologie si cauze

Durerile de cap sunt impartite in doua categorii, durere de cap primara si secundara. In categoria celor primare regasim dureri ca: migrena, cefaleea cluster si cefaleea de tensiune. Cea mai intalnita durere de cap este cea de tensiune. Este resimtita ca o presiune la nivelul tamplelor si a fruntii, ca o legatura stransa in jurul capului. Durerea de cap de tip tensiune nu vine insotita si de alte simptome, iar cauzele ei sunt asociate frecvent cu anxietatea si depresia.

Migrenele ocupa locul doi in topul celor mai frecvente dureri de cap. Femeile sunt cele mai afectate de acest tip de durere de cap. Migrenele apar sub forma unor dureri cu intensitate moderata sau severa. Simptomele care insotesc aceste dureri de cap sunt greata, varsaturile si sensibilitate la luminina sau sunete.

Cefaleea cluster(cefaleea in ciorchine). Aceasta durere de cap, asa cum ii spune si numele, se repeta timp de 4-12 saptamani si apare in acelasi interval orar. Cel mai adesea apare noaptea, la 2-3 ore dupa ce ai adormit. Cefaleea cluster este localizata doar pe jumatate de cap, in spatele ochiului, sau al tamplei. Barbatii sunt mai afectati decat femeile de aceasta durere de cap. Fumatul si alcoolul sunt considerati factori declansatori.

Dureri de cap secundare nu conteaza?

Durerile secundare sunt cele care apar ca un simptom in urma unei alte afectiuni. Printre aceste afectiuni se numara hemoragiile cerebrale, meningita, hipertensiunea arterial, boli ale ficatului si alergiile.

Durere de spate. Diagnostic.

Durerile de spate sunt greu de diagnosticat pentru ca pot avea numeroase cauze. Ele se pot clasifica in functie de zona in care apar si de simptomatologie. Dureri de spate in zona cervicala (zona cefei, zona gatului). Durerile din aceasta zona sunt cauzate de afectiuni ale muschilor sau ale tendoanelor si nervii discurilor vertbrale. Cauzele acestei dureri sunt numeroase. Cele mai frecvente sunt postura incorecta la birou sau in timpul somnului, osteoporoza si hernia cervicala.

 

Tratament in durerea de spate

Dureri de spate in zona toracica. Durerea care apare in aceasta zona poate fi cauzata de afectiuni musculare, din cauza unei inflamatii, dar poate ascunde si afectiuni ale plamanilor. Dureri de spate in zona lombo-sacrala (zona de jos a coloanei vertebrale). Durerile lombare sunt cauzate cel mai adesea de inflamarea muschilor, litiaza renala sau iritarea nervilor spinali. Ele pot aparea in urma efortului fizic sustinut, fie din cauza unei afectiuni ale coloanei vertebrale, hernia de disc fiind cea mai cunoscuta.

O alta cauza a durerilor de spate este sarcina. Cresterea in greutate, dar si schimbarile hormonale pot pune tensiune pe coloana vertebrala si pot aparea dureri de spate.

Indiferent de natura lor, durerile de spate pot avea simptome asociate pe care trebuie sa i le spui medicului. Durerile din zona cervicala pot fi insotite de ameteli, amorteli la nivelul bratelor sau dureri de cap. Durerile din zona lombara pot fi insotite de amorteli la nivelul picioarelor.

Tratamentul durerilor de spate poate consta in medicamente antiinflatorii, dar si fizioterapia, kinetoterapia si un stil de viata sanatos te va ajuta sa ameliorezi durerea.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Video”][/siteorigin_widget]
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole