Durerea din timpul nasterii – anestezie nastere naturala

anestezie nastere naturala

In Romania, 8 din 10 femei nasc prin cezariana. Studiile arata ca, in afara contraindicatiilor medicale, nasterea prin cezariana este preferata de femei in detrimentul nasterii naturale. Motivul principal: gravidele se tem de durere. Cum te ajuta o anestezie in nastere naturala, iti explica dr. Oana Dumitrescu, colaborator al clinicii noastre.

Multe femei se tem de durere, care este o parte normala a nasterii. Durerea din timpul travaliului si al nasterii, ca orice alta durere, are rol de protectie. Reactia la durerile contractiilor – prin schimbarea pozitiei si miscare, prin masaj, prin gemete – de fapt intensifica contractiile, ajuta copilul sa se pozitioneze in pelvis si sa se deplaseze prin canalul nasterii si reduce perceptia durerii.

dr. Oana Dumitrescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, colaborator al clinicii Ana Medical Center

Anestezie in nastere naturala – tipuri

Gazul ilariant sau analgezia inhalatorie reprezinta modalitatea principala de analgezie. Nu dauneaza copilului, iar in Romania se gaseste sub denumirea de Entonox.

Entonox este un amestec gazos medicinal, gata preparat pentru utilizare imediata, cu un continut de 50% protoxid de azot si 50% oxigen medicinal.

dr. Oana Dumitrescu

Continutul bine echilibrat de protoxid de azot si oxigen asigura o buna oxigenare si micsoreaza la minimum riscul de sedare accentuata.
Entonox este un analgezic non-invaziv, de scurta durata, care are proprietati sedative si anxiolitice. Efectul sau incepe sa se faca simtit doar dupa 4-5 respiratii, atingand maximul in interval de 2-3 minute de la initiere.

Recuperarea mamei in urma acestui tip de analgezie este una extrem de rapida, respectiv de ordinul minutelor.
Un alt beneficiu ce trebuie mentionat legat de Entonox consta in faptul ca efectele adverse sunt minime, reversibile si de intensitate redusa, disparand imediat dupa intreruperea administrarii.

Un alt fel de anestezie nastere naturala este anestezia epidurala. Este cea mai folosita metoda de controlare a durerii in nasterea naturala. Anestezia epidurala blocheaza impulsurile nervoase in portiunea inferioara a corpului si este o varianta optionala pentru care gravida opteaza in cunostinta de cauza.

Detalii, in articol despre cum sa ne pregatim pentru nasterea naturala.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole