Creierul si fertilitatea

creier si fertilitate

Sarcina, parentalitatea si incapacitatea de a concepe sunt toate experiente emotionale, pe langa aspectele fizice si biologice mult mai studiate de catre cercetatorii din intreaga lume. Aspectele psihologice si emotionale care insotesc deciziile si schimbarile atat de mari ale vietii trebuie luate in considerare la fel de mult ca efectele fizice. Prin urmare, creier si fertilitate sunt doua realitati strans legate, la propriu si… la figurat. Care sunt aspectele psihologice, dar si cele anatomice, va explicam.

Medicina moderna accepta din ce in ce mai mult ca mintea si corpul sunt foarte strans legate intre ele. Stresul intern constant si asteptarile mari ce provoaca la randul lor stres pot avea si un impact fizic.

Creier si fertilitate: aspecte psihologice

Factorii psihologici implicati in incapacitatea de a concepe sunt complecsi:

  • Pot aparea ca un efect secundar al tratamentului infertilitatii.
  • Pot fi o urmare a imposibilitatii de a concepe pe o perioada lunga de timp.
  • Pot fi uneori chiar cauza reala a infertilitatii.
efecte psihologice infertilitate feminina
sursa: unsplash.com

Exista o corelatie intre psihologie si infertilitate

Medicina moderna ofera o gama larga de metode de diagnostic si tratament. Prin urmare, este posibil astazi sa identificam foarte precis cauzele incapacitatii de a concepe. Putem astfel aplica metodele corecte de tratament pe baza rezultatelor. Aspectele emotionale sunt adesea mai greu de tratat decat problema fertilitatii fizice.

Creier si fertilitate: stresul are efect asupra productiei de hormoni

Efectul stresului asupra organismului este foarte des subestimat. Are un efect semnificativ asupra productiei de hormoni. Acest lucru poate avea impact asupra si reduce fertilitatea masculina si feminina.

infertilitate si creier
sursa: unsplash.com

Efecte psihologice asupra femeilor

Pentru multe femei, a avea propriii copii este o parte importanta a planurilor lor in viata. Dar daca aceasta dorinta ramane neimplinita, acest facpt are adesea o influenta majora asupra mintii si poate provoca stres. Acest lucru are apoi un efect asupra echilibrului hormonal. Si totusi, ciclul menstrual este controlat exclusiv de procese hormonale. Daca corpul feminin sufera de presiune mentala, este posibil sa nu fie eliberati suficient de multi hormoni sau chiar niciun hormon. In unele circumstante, aceasta inseamna ca ovulatia nu are loc, iar fertilizarea nu se poate produce.

Efecte psihologice asupra barbatilor

efecte psihologice infertilitate masculina
sursa: unsplash.com

Cand vorbim despre incapacitatea de a concepe si efectele sale psihologice, aceasta se concentreaza mai ales pe femei. Cu toate acestea, intrucat barbatii impartasesc aceasta dorinta de a-si avea propriii copii, ei sunt, de obicei, la fel de afectati. Si acest lucru are un impact asupra echilibrului hormonal si a fertilitatii in corpul masculin. Productia de sperma este redusa. Materialul seminal ejaculat contine mai putine celule masculine. In plus, motilitatea lor este afectata. Aceasta face fertilizarea mai dificila, deoarece sperma nu poate ajunge la ovul (daca aceasta este inca viabila) sau pentru ca nu au suficienta putere pentru a patrunde in stratul ovulului.

Incapacitatea de a concepe si impactul acesteia asupra unei relatii

Daca cuplurile decid sa urmeze un tratament de fertilitate, accentul initial este de obicei pus pe un diagnostic si pe procesul de tratament. In timpul tratamentului, este importanta perspectiva unei sarcini de succes. Daca acest lucru nu se intampla, acest lucru poate avea un impact asupra relatiei.

relaxare pentru fertilitate
sursa: unsplash.com

Va recomandam sa discutati deschis, chiar inainte de a incepe tratamentul pentru infertilitate.

  • Odihneste-te. In viata noastra cotidiana agitata, pacea si relaxarea sunt adesea uitate. Cu toate acestea, mintea si corpul tau au nevoie de aceste pauze pentru a recupera si a castiga forta.
  • Fii realist. Vom propune un plan de tratament adaptat special pentru dvs. si vom face tot posibilul pentru a va indeplini visul de a avea copii. Cu toate acestea, nu-ti pune toate sperantele in tratamentul infertilitatii si tine cont de posibilitatea de a trece prin mai multe incercari si abordari nereusite.
  • Fii sincer cu tine si cu partenerul tau. Daca stresul psihologic devine prea mult pentru tine, ar trebui sa fii deschis cu partenerul tau – si in mod ideal cu noi – despre asta. Va vom ajuta sa gasiti o solutie.

Creier si fertilitate: aspecte anatomice

Informatii noi despre modul in care creierul controleaza fertilitatea au fost oferite de cercetatorii de la Universitatea din Otago. Descoperirile lor au fost publicate in revistele Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

infertilitate in cuplu
sursa: unsplash.com

Profesorul Allan Herbison, director Centrului pentru Neuroendocrinologie din Departamentul de Fiziologie din Otago, spune ca este prea putin cunoscut faptul ca creierul controleaza fertilitatea, controland mai intai glanda hipofizara, care la randul sau controleaza ovarele la femei si testicolele la barbati.

Creierul face asta prin generarea de impulsuri de secretie hormonala in sange aproximativ o data pe ora, atat la barbati, cat si la femei. Apoi coboara si spune ovarului sau testiculului ce trebuie sa faca. De la descoperirea secretiei de hormoni pulsatili in urma cu 40 de ani, una dintre provocarile cheie in acest domeniu a fost sa intelegem cum creierul genereaza de fapt aceste pulsiuni.

Allan Herbison

Profesorul Herbison si co-autorii au identificat un grup de aproximativ 2000 de neuroni din hipotalamusul creierului care sincronizeaza activitatea lor pentru a genera pulsul hormonal, o descoperire care are implicatii importante pentru o mai buna intelegere si manipulare a fertilitatii.

Femeile cu sindrom ovarian polichistic (PCOS) – care afecteaza aproximativ 5% din toate femeile de varsta reproductiva, au pulsuri care apar prea repede, lasandu-le adesea infertile. Pe de alta parte, femeile care nu genereaza impulsuri de hormoni sau pulsurile sunt prea lente, au o afectiune numita amenoree hipotalamica, lasandu-le de asemenea infertile. Deci, dupa identificarea lor, acest lucru inseamna ca acum putem intra si sa incepem sa manipulam receptorii pentru a controla pulsurile.

Va recomandam sa va informati din surse sigure si sa dicutati cu medicul dvs. despre orice aspect care va preocupa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcela
3 years ago

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 40-50% din cazurile de infertilitate sunt cauzate de probleme ale sistemului reproductiv. Cu toate astea, printre principalele cauze, atat la barbati cat si la femei, raman problemele psihologice. Emotiile negative puternice maresc sansele de boala, iar stresul cronic duce la o slabire a sistemului imunitar, fiind,de asemenea, o cale catre diverse disfunctii si maladii.
Totodata, stresul si emotiile negative pot duce la dereglari hormonale, organismul nefiind astfel in starea optima necesara conceperii unui copil.Psihologia este un aspect foarte important! Trebuie să avem grijă și de sănătatea noastră mintală înainte de a avea un bebeluș mult așteptat.

Ultimele articole