Sarcina la menopauza: cum ar mai putea fi posibila

sarcina la menopauza solutie

Cu cat te apropii de 40 de ani, cu atat sansele de a ramane insarcinata scad considerabil. Si asta din cauza ca numarul de ovocite, respectiv rezerva ovariana se reduce, iar calitatea este tot mai slaba. Cu toate acestea, exista femei care raman insarcinate spontan. Cele mai multe dintre ele pierd sarcina. Si asta pentru ca organismul are mai mult caracteristici pentru perioada menopauzei decat pentru sustinerea unei sarcini. Cu toate acestea, multe femei se intreaba daca mai este posibila o sarcina la menopauza. Iata cum stau lucrurile.

Sarcina la menopauza si oprirea in evolutie la 6-8 saptamani

Rezerva ovariana a unei femei se refera la numarul de ovocite ramase, apte pentru a fi fertilizate, dar si la calitatea acestora. Medicii atentioneaza ca multe dintre pacientele care au ciclu menstrual regulat, un uter apt, un AMH la limita, se prezinta cu sarcini dobandite spontan. Din pacate, ulterior, in jur de 6 – 8 saptamani, astfel de sarcini se opresc in evolutie. Si asta in special in ceea ce le priveste pe femeile de peste 40 de ani. In cazul lor, rata de oprire a sarcinilor in evolutie este net superioara fata de pacientele tinere.

sarcina la menopauza cu ovocite congelate

Cauzele pierderii sarcinii dupa varsta de 40 de ani sunt reprezentate de:

  • fenomenul de imbatranire a ovarului;
  • scaderea rezervei ovariene;
  • calitatea slaba a ovocitelor, care vor da nastere la un embrion aneuploidic, care nu are un bagaj cromozomial perfect.

Instalarea menopauzei

Cu toate acestea, menopauza, din punct de vedere statistic, se instaleaza undeva intre 47 si 52 de ani.
Inainte insa, pacientele resimt anumite modificari, menstruatia se modifica, devine prea frecventa sau prea rara, prea redusa sau prea abundenta. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Primele semne ale menopauzei: la ce sa te astepti si cum sa reactionezi corect.

Tot despre simptomele menopauzei, precum si conditiile in care mai poti ramane insarcinata, explica in videoul urmator Dr. Denisa Nica, medic primar ginecolog si specialist in infertilitate, in cadrul clinicii Ana Medical Center.

In aceasta etapa, un rol deosebit de important il are consultul ginecologic. Si asta pentru a vedea daca exista si patologie asociata, respectiv:

  • fibroame uterine;
  • polipi uterini;
  • alte probleme ovariene.

Daca te confrunti cu simptomele si disconfortul menopauzei, te poti adresa medicilor cu experienta ai Ana Medical Center. Ei iti vor face investigatiile necesare – pentru a se asigura ca nu exista probleme de sanatate – si iti vor prescrie un tratament personalizat, astfel incat sa depasesti cu bine aceasta perioada. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055.

Premenopauza, o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani

Vizita la medic este cu atat mai importanta cu cat te vei confrunta cu simptome specifice precum insomnii si bufeuri. Ele apar cu mult timp inainte de instalarea menopauzei, in perioada numita premenopauza.
Ea nu se instaleaza dupa un calendar fix, ci poate sa dureze de la 1 la 5 ani.

Practic, vei intra la menopauza cand menstruatia, va lipsi un an de zile. Atunci se considera instalata.

instalare menopauza

Iata ce se intampla acum in corpul tau. Din punct de vedere biologic, analizele vor arata modificari la nivelul gonadotropilor hipofizari.

Sarcina la menopauza: cresterea nivelului hormonal

De asemenea, hormonul luteinizat (LH) si hormonul de stimulare foliculara (FSH) au un nivel crescut. Acum te afli in perioada de premenopauza, astfel ca menopauza va continua, cu un ciclu neregulat.

De precizat este faptul ca instalarea menopauzei este stabilita genetic. In momentul in care te nasti, organismul detine informatia care stabileste momentul in care vei intra in menopauza. Si asta cu exceptia situatiilor in care pacienta a suferit o histerectomie sau a aparut o patologie care a necesitat extirparea organelor genitale, respectiv:

  • histerectomie;
  • ovariectomie bilaterala.

Varsta, principala cauza a infertilitatii

In principal, infertilitatea este cauzata de varsta avansata a femeii care isi doreste sa devina mama. Cu cat o femeie depaseste varsta de 35 de ani, cu atat sansele de a ramane insarcinata scad considerabil.

Si asta pentru ca fiecare femeie se naste cu o anumita rezerva ovariana. In perioada pubertatii, femeile au intre 300.000 si 500.000 de ovule. La menopauza, numarul lor ajunge la cateva sute.

Astfel, o femeie de 30 de ani are 12% din rezerva ovariana cu care s-a nascut, iar la 40 de ani ajunge la doar 3%. Sigur ca exista si exceptii, acestea fiind insa marjele generale.

In plus, pana la 20 de ani, 80% dintre ovocitele unei femei sunt sanatoase. Procentele scad insa dupa varsta de 35 de ani.

Aparitia sarcinii, in functie de varsta

In lipsa unor probleme de fertilitate, statisticile arata ca femeile cu varsta de pana in 30 de ani au 70% sanse sa ramane insarcinate dupa 12 luni de incercari, 66 % sanse – daca au peste 35 de ani si 44%, daca au depasit 40 de ani.

solutii pentru infertilitate

Se recomanda ca femeile care au intre 35 si 40 de ani sa se adreseze unui specialist in probleme de infertilitate dupa 6 luni de incercari nereusite. Dupa 40 de ani, este indicat un control infertilitate in momentul in care cuplul a decis ca doreste un copil. Despre acesta, poti afla mai multe din articolul Consultatie infertilitate: cand este necesara.

Sarcina la menopauza, cu ovocite donate

In cazul in care in familia ta exista cazuri de menopauza precoce si vrei sa amani momentul in care sa devii mama, poti apela la procedura de congelare a ovocitelor. Se recomanda sa faci acest lucru pana la 30 de ani.

Dupa aceasta varsta, daca te confrunti cu probleme de fertilitate sau cu o rezerva ovariana scazuta, poti apela la:

  • stimulare ovariana;
  • fertilizare in vitro cu ovocite proprii
  • fertilizare in vitro cu ovocite donate. Aceasta este o solutie si pentru femeile care isi doresc o sarcina la menopauza.

Cea mai buna optiune este cea pe care o vei stabili cu medicul, in urma consulatiei pentru infertilitate.

Daca esti in cautarea unui medic specialist in probleme de fertilitate, te poti adresa specialistilor Ana Medical Center. Medicii cu empatie si experienta vor gasi solutia potrivita, astfel incat sa poti obtine o sarcina chiar si la menopauza. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055 si mergi la consultatie indiferent de problema medicala pe care o ai.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole