Cand “rotunjor” nu mai e dragut si e nevoie de un mic ajutor

Suntem grabiti, mancam pe fuga si deseori ceea ce nu trebuie. Bun, e alegerea noastra pentru organismul nostru, dar ce facem cand in viata noastra vine un copil? Am putea spune ca e motivatia ideala pentru a ne schimba putin stilul de viata si, implicit, alimentatia. Daca de noi ne convingem cu greu sa avem grija, de cel mic pare mai simplu, iar exemplul nostru este cel mai bun atunci cand vine vorba despre orice il implica pe el. Imitarea comportamentului adultului este cea mai rapida metoda de invatare, asa ca aveti toate motivele sa fie unul asa cum trebuie. Ce se intampla daca nu? Cand e cazul sa ne ingrijoram ca cei mici au obrajii cam rotofei si ce avem de facut pentru a preveni obiceiurile care ii ingrasa, aflam de la dr. Ioana Panait, medic pediatru Ana Medical Center.

Fiecare copil creste in ritmul lui, in functie de mostenirea genetica pe care o are. La unii copii, acest lucru se intampla mai devreme, la altii mai tarziu. In primii doi ani de viata, ritmul de crestere al copiilor este uluitor, de la o zi la alta chiar. Apoi, lucrurile incetinesc putin, iar partile corpului au ritmuri de dezvoltare inegale. De la 3 ani si pana la pubertate, copilul se inalta cu 3-4 cm in fiecare an si ia in greutate aproximativ 2 kg pe an. In prima faza, membrele se dezvolta mai mult, apoi trunchiul. Desigur, aceasta evolutie depinde foarte mult de factorul genetic, copiii provenind din familii cu membri inalti pot creste mai mult, iar cei din familii mignone pot creste mai putin, fara sa fie o problema de sanatate sau vreun dezechilibru la mijloc, explica dr. Ioana Panait, medic pediatru.

Potrivit statisticilor, la varsta de 4 ani, copilul are o lungime dubla fata de cea de la nastere, iar la 12-13 ani, aceasta se tripleaza. De la pubertate, ritmul cresterii in inaltime scade, dar se accelereaza cresterea in greutate. Acum este momentul cheie la care e bine sa fim atenti cum se transforma copilul in adolescent. Este o perioada in care poate lua in greutate mai mult decat este cazul, fara sa-si dea seama. O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si nutrienti, la ore fixe, precum si miscarea sau sportul ajuta la dezvoltarea armonioasa pe termen lung. In schimb, fast-foodul, mancatul haotic, dulciurile si sucurile carbogazoase pot transforma copilul intr-un adolescent supraponderal sau obez, completeaza dr. Ioana Panait.

Din pacate, 1 copil din 2 are probleme cu greutatea, potrivit statisticilor europene. Si numarul tot creste. Atunci cand copilul este mai rotunjor, incearca sa ii stabilesti un program cat mai fix. Trei mese principale si doua gustari, la 3 ore, este un inceput bun pentru a-l disciplina. Mesele pot contine proteine, legume si fructe, in cantitati rezonabile, dar se va reduce consumul de carbohidrati. Ii poti pregati deserturi dietetice, din cand in cand, pentru a nu se simti privat de prea multe lucruri, insa fara a deveni un obicei zilnic. Iar miscarea, oricat de putina ar fi, nu trebuie sa lipseasca, pentru a reintra in forma. Mers pe jos, cu rolele sau bicicleta, orice activitate pe gustul copilului e bine-venita”, conchide dr. Ioana Panait, medic pediatru.

Netratate, problemele de greutate din copilarie se pot agrava la maturitate, cand pot fi insotite de afectiuni dintre cele mai serioase. Diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala sunt cele mai frecvente boli care apar la persoanele sedentare, care consuma cantitati mari de grasimi si zaharuri.

sursa: romedic.ro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole