Ecografia transfontanelara la nou-nascut

ecografia transfontanelara la nou-nascut ploiesti

Ecografia transfotanelara la nou-nascut este una dintre investigatiile pediatrice recomandate in prima parte a vietii. Ce varsta trebuie sa aiba bebelusul pentru a face aceasta analiza si cand se impune investigatia, aflati din materialul urmator.

Ecografia transfotanelara, la fel ca ecografia de sold, este o investigatie lipsita de riscuri. Este nedureroasa, neiradianta, neinvaziva.

Inainte de a face o ecografie transfontanelara, nou-nascutul nu trebuie sa fie pregatit in vreun fel. Nu trebuie anesteziat, iar parintele il va asista pe micut in permanenta.

Examenul cu ultrasunete este recomandat dupa varsta de 4 saptamani de viata si nu mai tarziu de 6 luni de la nastere, deoarece pana la aceasta varsta, fontanela este suficient de mare incat sa permita o buna vizualizare a creierului bebelusului.

Scopul ecografiei transfontanelare este de a depista diferite afectiuni grave ale creierului si de a evidentia modificarile intracraniene, precum sangerarile, hidrocefalia, leziunile chistice, calcificarile, malformatiile.

Ecografia transfontanelara la nou-nascut – cine are indicatie

Ecografia transfontanelara la nou-nascut se face numai la recomandarea medicului pediatru. Indicatia apare atunci cand exista suspiciuni ca bebelusul ar putea avea probleme neurologice. Examenul cu ultrasunete poate fi facut si la indicatia medicului neonatolog sau neurolog.

  • Toti bebelusii prematuri vor face aceasta analiza, pentru a fi identificate din timp eventuale complicatii neurologice, printre care se numara hemoragia intracraniana. Ecografia transfontanelara la nou-nascuti prematuri se face dupa nastere. In functie de rezultatul investigatiei si de evolutia clinica a bebelusului, medicul decide daca este nevoie sau nu de repetarea examenului ecografic.
  • O alta indicatie pentru ecografia transfontanelara apare atunci cand capul bebelusilor creste mai repede decat in mod normal.
  • Daca fontanela bebelusului este bombata medicul va recomanda parintilor sa faca aceasta investigatie.
  • Leziunile ischemice, hidrocefalia, infectiile neonatale, suspiciunea de tumora intracraniana, convulsiile, coma, crizele de apnee vor primi indicatie de ecografia transfontanelara la nou-nascut.

Ecografia transfontanelara – cum se face investigatia

In timpul investigatiei bebelusul trebuie sa fie linistit, dar nu va fi imobilizat. Parintii trebuie sa stie ca rezultatul ecografiei transfontanelare nu va fi influentat in vreun fel daca nou-nascutul va plange.

Examinarea se face, de regula, in timp ce copilul este culcat pe spate sau pe burta. Daca nou-nascutul incepe sa se agite, el poate fi luat in brate de unul dintre parinti.

Medicul imagist va aplica pe crestetul capului bebelusului un gel special, indispensabil pentru orice tip de ecografie. Ecografia transfontanelara dureaza cel mult o jumatate de ora.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole