Ecografia mamara presupune examinarea sanilor cu ajutorul ultrasunetelor, pentru a depista si diagnostica eventuale afectiuni, printre care si cancerul. Este o metoda neinvaziva si nedureroasa, ce poate evidentia oricand tumorile foarte mici, nepalpabile. Importanta acestei investigatii este uriasa, intrucat cancerul mamar poate fi vindecat in proportie de 90% daca este descoperit in faza incipienta. De la ce varsta este indicata aceasta ecografie si cat de des trebuie facuta, ne explica dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica la Ana Medical Center.
Ecografia mamara nu doar ca descopera formatiuni care nu se disting la palpare, dar si diferentiaza tumorile solide de cele chistice, care au lichid, iar asta ajuta medicul sa-si orienteze investigatiile intr-o anumita directie. Daca in trecut cancerul mamar aparea, in special, in randul femeilor de peste 50 de ani, in ultima perioada statisticile au aratat cresteri dramatice in randul femeilor tinere. De aceea, ecografia mamara se recomanda o data la doi ani in cazul femeilor de pana in 40 de ani, fara antecedente in familie, si macar o data pe an in randul femeilor peste aceasta varsta, sustine dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica.
Dar ce presupune, concret, aceasta investigatie? Este o investigatie simpla, ce nu doare si care dureaza maximum 30 de minute. Se procedeaza la fel ca la orice ecografie: se aplica un gel pe piele si se exploreaza, cu ajutorul sondei, toata suprafata sanului, dupa care analizam imaginile captate de ecograf. Nu este nevoie de nicio pregatire speciala, insa e bine ca ecografia sa se faca in afara perioadei menstruale, pentru ca sanii sa fie mai putin sensibili si densi. In functie de leziunile prezente la nivelul sanului, daca exista, se decide daca mai este nevoie de investigatii suplimentare sau se poate pune un diagnostic, explica dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica.
Atunci cand exista formatiuni tumorale, ecografia mamara nu este suficienta pentru a pune un diagnostic. Medicul poate recomanda si efectuarea unei mamografii, pentru caracterizarea nodulilor, precum si un examen histopatologic a biopsiei mamare, singura metoda care poate spune cu certitudine daca leziunea este canceroasa sau nu.
Trebuie spus din capatul locului ca aparitia unui nodul nu este intotdeauna un semn de cancer. 8 din 10 noduli care apar in zona sanului sunt, de regula, benigni. Totusi, ei trebuie investigati, pentru a fi siguri ca nu este vorba despre o maladie, care se poate extinde. Si cu cat acest lucru se intampla mai repede, cu atat mai bine. Chiar si in cazul cancerului mamar, sansele de vindecare ajung la 90% daca boala a fost descoperita in stadiu incipient, iar recidivele sunt mult mai rare, completeaza dr. Catalin Ignat, medic primar imagistica. Autoexaminarea lunara a sanilor este si ea o arma importanta pentru a depista o eventuala problema din timp, daca se concretizeaza cu un control de specialitate. Odata ce apar simptome, e semn ca boala se afla intr-un stadiu mai avansat.
sursa: romedic.ro