Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Avortul medicamentos

Avortul medicamentos este un tip de avort nonchirurgical, in care se folosesc medicamente specifice pentru a induce avortul. Nu necesita anestezie si poate fi realizat doar in faza de inceput a sarcinii (pana in saptamana 7 de sarcina).

Daca totusi se decide continuarea sarcinii dupa ce s-au luat medicamente utilizate pentru avortul medicamentos, exista riscul ca fatul sa dezvolte malformatii congenitale.
Nu s-a demonstrat ca avortul medicamentos ar putea afecta viitoarele sarcini, el putand fi repetat, fara a avea o influenta negativa asupra starii de sanatate a femeii.

Contraindicatiile avortului medicamentos sunt:

– sarcina este prea avansata

– gravida are un risc crescut de ruptura uterina sau are montat un sterilet

– gravida sufera de alte afectiuni, precum hipertensiune arteriala, diabet, boli cardiovasculare sau anumite boli ale vaselor de sange, afectiuni grave ale ficatului, rinichilor, boli pulmonare sau boli convulsive

– gravida urmeaza tratament cu anticoagulante sau steroizi

– gravida nu poate consulta medicul dupa avortul medicamentos sau nu are acces la asistenta de urgenta

– gravida manifesta alergii la medicamentele utilizate in avort

– gravida este mare fumatoare

Dupa ce s-a luat decizia unui avort medicamentos, medicul specialist va efectua o ecografie pentru a stabili varsta sarcinii si pentru a vedea daca sarcina nu este una extrauterina sau molara.
Daca sangerarea nu incepe in 48 de ore de la tratament, este posibil ca avortul sa fie incomplet sau pacienta sa fie inca gravida. In aceste cazuri, poate fi necesar un avort chirurgical.

Menstruatia normala incepe, de obicei, la patru-sase saptamani dupa avort. Totusi, o femeie poate ramane insarcinata chiar si la scurt timp dupa avort, chiar inainte de a incepe o noua menstruatie.
Pentru a reduce riscul de infectie dupa avortul medicamentos este contraindicat contactul sexual si folosirea tampoanelor interne timp de doua saptamani. Pilulele abortive sunt eficiente, dar este important sa existe o consultatie ulterioara, pentru a confirma rezultatul dorit.

Dupa un avort medicamentos, cele mai multe femei vor avea crampe puternice, similare cu durerile menstruale. Exista mai multe modalitati de a reduce durerea:

– purtarea de haine confortabile, care nu vor presa zona abdominala

– odihna si relaxare

– se va aplica in zona abdominala inferioara o sticla cu apa incalzita

– se vor folosi medicamente pentru ameliorarea durerii (paracetamol etc.).

15 comments

 1. Buna ziua. Daca sarcina are 10 săptămâni se poate avea med? Va mulțumesc.

  1. Buna ziua. Nu, sarcina este prea evoluata pentru avort medicamentos.

 2. Buna eu am8sapt de sarcina se poate face un avort medicamentos unul chirurgical nu il pot face deoarece am piciorul in ghips

 3. Ce pastile se folosesc pentru oprirea sarcini?

  1. Buna ziua. Medicatia este disponibila in clinica, dupa ce se efectueaza eco de confirmare a sarcinii, care trebuie sa fie pana in 7 sapt. In costuri, intra eco de confirmare si ecografia ce se face dupa avort.

 4. Buna ziua! După cât timp încep sângerările care sunt însoțite de expulzie? La câteva ore de la administrarea medicamentelor?

  1. Buna ziua. Timpii variaza, dar vorbim despre cateva ore de la administrarea celui de al doilea medicament. Rar, foarte rar, inainte. De cele mai multe ori nu dureaza mai mult de 24 de ore. Sangerarea poate dura pana la 10-14 zile.

 5. Buna ziua! In urma unui avort medicamentos durerile lombare difuze sunt normale?

  1. Buna ziua. Pot aparea o serie de reactii, dar ele ar trebui sa fie trecatoare.

 6. Buna ziua am 10 zile de când sunt in sarcinata cum pot sa fac avort cu pastile si de unde le iau

  1. Buna ziua. Le puteti procura din clinica, dupa o confirmare ecografica a sarcinii. Tot in clinica se face si confirmarea avortului.

 7. Cat costa un avort medicamentos?

  1. Buna ziua. Serviciul este momentam suspendat.

 8. Daca ultima menstruație am avut o pe 28 septembrie,pot face avort medicamentos?

  1. Buna ziua. Sunteti in interval pana in jur de saptamana 7. Trebuie confirmata ecografic sarcina, ceea ce intra in pachetul de avort medicamentos.

Lasă un răspuns