Rezultat anormal la Babes-Papanicolau

rezultat anormal test Bebes-Papanicolau

Rezultat anormal la Babes-Papanicolau? Asta nu inseamna ca pacienta va primi diagnosticul de cancer. De cele mai multe ori, un astfel de rezultat arata ca la nivelul colului au aparut anumite modificari, adesea provocate de virusul HPV.

Virusul papilomavirus uman sau HPV este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala, care este adesea responsabila cu aparitia cancerului cervical. Modificarile provocate la nivelul colului de HPV pot fi usoare, moderate sau severe.

Rezultat anormal la Babes-Papanicolau, testari suplimentare

Testul Babes-Papanicolau este o analiza care consta in recoltarea unor probe de celule de pe suprafata colului uterin. Analiza se face pentru a depista infectia cu HPV. Rezultatele testului pot fi:

 • Normal, atunci cand virusului HPV nu este identificat la nivelul colului
 • Anormal, atunci cand virusul HPV este identificat la nivelul colului

Printre celulele anormale depistate in urma unui test Babes-Papanicolau se numara:

 • Celule scuamoase atipice cu semnificaţie nedeterminata (ASC-US) este cel mai frecvent rezultat anormal la testul Bebes-Papanicolau. De obicei, acest lucru nu este grav si poate fi cauzat de o infectie vaginala sau cu HPV. In cazul acesta, medicul va recomanda un test HPV, iar daca rezultatul nu arata prezenta acestui virus, investigatia Babes Papanicolau se va repeta la 6 luni. Este posibil ca medicul sa recomande si o colposcopie.
 • Leziunea intraepiteliala scuamoasa este un diagnostic care arata ca exista modificari usoare in ceea ce priveste dimensiunea si aspectul celulelor. Deseori, acestea sunt asociate cu prezenta unei infectii HPV. Aceste celule pot fi precanceroase, iar odata depistate, medicul va recomanda o serie de investigatii suplimentare. Aceste modificari aparute la nivelul colului necesita repetarea testului Babes-Papanicolau, la 6 – 9 luni, si colposcopie.
 • Anomalii ale epiteliului glandular. Aceste celule provoaca mucus, care se dezvolta in deschiderea colului uterin si in interiorul uterului. Pentru a vedea daca aceste anomalii sunt canceroase sau nu, medicul va recomanda testari suplimentare.
 • Celule adenocarcinom. Acest rezultat este asociat cancerului.

Testari suplimentare in cazul unui rezultat anormal

Femeile care primesc un rezultat anormal la Babes Papanicolau vor fi supuse unor noi investigatii. Medicul este singurul care decide lista de analize suplimentare. Investigatiile vor fi stabilite in functie de istoricul medical al pacientei si de tipul de celule anormale depistate la nivelul colului.

Printre testarile suplimentare se numara:

 • Genotipare HPV, in special a tulpinilor 16 si 18, responsabile de aparitia cancerului cervical.
 • Colposcopia este o investigatie care presupune examinarea colului uterin folosind un sistem optic, care mareste leziunile identificate la nivelul colului.
 • Biopsia cervicala presupune prelevarea unei mici mostre tisulare din leziunile. Proba va fi examinata la microscop.
 • Chiuretajul endocervical este o procedura ce presupune obtinerea prin raclaj de tesut de la nivelul canalului endocervical. Aceasta investigatie este asociata cu biopsia punctiforma si permite obtinerea de material suficient pentru stabilirea unui diagnostic.
 • Biopsia conica este indicata atunci cand diagnosticul nu este clar. Procedura presupune extragerea unui fragment tisular mai mare.

Daca pacienta nu va primi un rezultat anormal la testul Babes Papanicolau, asta nu inseamna ca peste cativa ani nu pot aparea leziuni sau celule canceroase, la nivelul cervixului.

Testul Babes Papanicolau este o analiza cu ajutorul careia cancerul de col poate fi depistat in faze incipiente, atunci cand boala poate fi tratata. Astfel, aceasta analiza trebuie sa fie inclusa pe lista investigatiilor de rutina ale unei femei.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Test Babes-Papanicolau; […]

Ultimele articole