Consultant in alaptare: cand stim ca bebelusul mananca suficient

hranirea la san a bebelusului

Alaptarea este o modalitate naturala si sanatoasa de hranire a bebelusului, inca din primele ore de viata. Aceasta poate deveni insa o provocare pentru multe dintre mamici, din cauza lipsei informatiilor si a experientei. Astfel, in majoritatea cazurilor, femeile renunta, desi hranirea exclusiva la san este recomandata chiar de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. In articolul nostru, iti explicam ce este un consultant in alaptare si cum te poate ajuta sa depasesti provocarile legate de alaptarea la san a copilului.

Rolul unui consultant in alaptare

Consultantul in lactatie este o persoana specializata in prevenirea si rezolvarea problemelor legate de alaptare. Consultantii in lactatie sunt acreditati de catre IBLCE (Comitetul International al Examinatorilor Consultantilor de Lactatie).

Acestia sustin examene de verificare a cunostintelor teoretice si practice in domeniul anatomiei, fiziologiei lactatei si a suptului, dezvoltarii si nutritiei copilului. O alta serie de examene sustinute sunt in patologie, sociologie, psihologie si consiliere, terminologie medicala, etica si legislatie, echipamente si tehnica pentru alaptare si educatie sanitara.

Persoana acreditata se numeste consultant in lactatie certificat international (IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant) si detine cunostintele si calificarea pentru a asigura o asistenta de calitate in alimentatia naturala a bebelusului.

Ajutorul dat de un consultant in alaptare

  • Sustine mamele in perioada pre si postnatala, pentru initierea optima si stabilizarea lactatiei. Apoi le sustine in mentinerea lactatiei.
  • Ajuta mamele sa rezolve diferite probleme aparute in alaptare si mamele bebelusilor cu nevoi speciale.
  • Este o veriga importanta in echipa medicala.
  • Este un “avocatal alaptarii, organizeaza evenimente care promoveaza alaptarea. Educa populatia in ceea ce priveste importanta promovarii, protejarii si sprijinirii alaptarii. Incurajeaza politicile de sprijin ale spitalelor, mediilor medicale, organizatiilor.
  • Este la curent cu cercetarile curente in domeniul lactatiei. Conduce si participa la cercetari. Disemineaza rezultatele cercetarilor in randul cadrelor medicale si al colegilor.

Alege un consultant in alaptare certificat international

Succesul alaptarii depinde de corectitudinea informatiilor si a recomandarilor pe care le primeste mamica. Daca informatiile oferite sunt gresite, mama risca sa esueze in alaptare, iar copilul sa fie alimentat artificial. De aceea, este important sa apelezi la ajutorul unui consultant certificat in alaptare, care te poate indruma corect si eficient.

Chiar si atunci cand beneficiaza de sfaturile unui consultant, mamele sunt adesea ingrijorate ca bebelusul nu primeste suficient lapte cand este pus la san. Pentru a scapa de aceasta temere, se recomanda ca mamele sa isi raspunda la cateva intrebari. Astfel, ele pot sti daca cel mic primeste destula hrana.

Un bebelus hranit suficient

Creste bebelusul in greutate

Cresterea constanta in greutate este adesea cel mai de incredere semn ca nou-nascutul mananca suficient. Desi majoritatea bebelusilor pierd in greutate la scurt timp dupa nastere, cele cateva sute de grame sunt apoi recuperate in decurs de una pana la doua saptamani. Daca alaptezi si esti ingrijorata de greutatea bebelusului tau, iti recomandam sa faci o programare la medicul curant pentru a-l consulta si cantari.

consultant in alaptare bebelus bine hranit

Cat de des cere bebelusul sa fie alaptat

Majoritatea nou-nascutilor sunt alaptati de opt pana la 12 ori pe zi, la aproximativ fiecare doua pana la trei ore. In timpul puseelor de crestere, bebelusul ar putea sa stea mai mult la san sau sa ceara mai des sa fie alaptat. Nu iti face griji nici in aceasta situatie! Corpul tau poate tine pasul cu cererea crescuta de lapte matern a copilului. Cu cat copilul cere mai des sa fie hranit, cu atat sanii tai produc mai mult lapte. Important de stiut este ca pe masura ce bebelusul tau creste, el va consuma mai mult lapte, in mai putin timp, la fiecare alaptare.

Copilul inghite?

Daca te uiti si asculti cu atentie, vei putea sa-ti dai seama cand bebelusul tau inghite. Vei auzi un sunet placut. Daca bebelusul tau inghite in liniste, s-ar putea sa observi doar o pauza in respiratie.

Cum iti simti sanii

Cand copilul tau este corect atasat la san, vei simti o senzatie usoara de strangere pe san.  Inainte de alaptare, sanii sunt fermi si tari, iar pe masura ce se golesc devin mai moi. Daca simti dureri in timpul alaptarii, cere ajutor medicului neonatolog, pediatrului sau unui consultant in alaptare.

Alaptarea si starea copilului

Cum sunt scutecele bebelusului

In primele zile dupa nastere, numarul de scutece umede creste progresiv. Pana in a cincea zi dupa nastere, este de asteptat ca bebelusul sa ude cel putin sase scutece pe zi. In ceea ce priveste scaunul, acesta va fi inchis la culoare si lipicios, in primele doua zile. El va deveni in cele din urma moale si galben auriu.

Care este starea copilului

Un bebelus care pare multumit dupa alaptare si care este activ in alte momente ale zilei sunt alte semne ca cel mic primeaste suficient lapte matern.

semne ca bebelusul este bine hranit

La polul opus, atunci cand un nou-nascut nu primeste lapte suficient, ar putea prezenta urmatoarele semne:

  • nu ia in greutate;
  • nu umezeste cel putin sase scutece pe zi;
  • urina este de culoare galben inchis sau portocalie;
  • este constant agitat dupa alaptare;
  • pare somnoros tot timpul.

Alimentatia mamei in perioada alaptarii

Mamele care alapteaza isi pun adesea intrebari si despre cat si ce ar trebui sa manance in aceasta perioada. Daca alaptezi, trebuie sa stii ca ii oferi copilului tau nutrienti cu rol important pentru dezvoltarea si sanatatea lui. Poti afla mai multe despre beneficiile alaptarii la san in articolul Laptele matern, hrana-medicament pentru nou-nascuti.

Calorii suplimentare pentru o alaptare de succes

Cand alaptezi, ai nevoie de calorii suplimentare, de aceea trebuie sa ai grija la alimentatie. Consultantii in alaptare recomanda un consum de aproximativ 330 pana la 400 de calorii suplimentare pe zi. Si asta pentru a-ti asigura un aport nutritiv corect si pentru a oferi energia necesara producerii laptelui matern.

In ceea ce priveste alimentele recomandate sa fie consumate in aceasta perioada, consultantii in alaptare te sfatuiesc sa alegi alimente bogate in proteine, cum ar fi carne slaba, oua, lactate sau linte. Opteaza si pentru cereale integrale, precum si fructe si legume.

Important de stiut este ca un consum variat de alimente in timpul alaptarii schimba aroma laptelui matern. Acest lucru il expune pe bebelus la diferite gusturi, ceea ce il poate ajuta sa accepte mai usor alimentele solide.

Tot in aceasta perioada, medicul iti poate recomanda sa iei un supliment zilnic de multivitamine si minerale pana cand copilul va fi intarcat.

Cantitatea necesara de lichide in alaptare

Bea apa constant, nu doar cand iti este sete. Consuma mai mult daca urina ta are culoarea galben inchis. In momentul alaptarii, s-ar putea sa ai o senzatie de sete. Ai grija insa la sucurile si bauturile dulci. Prea mult zahar contribuie la cresterea in greutate sau iti poate sabota eforturile de a pierde din kilograme, dupa nastere.

consultant in alaptare

Limiteaza sau renunta la consumul de cofeina. Cofeina din laptele matern poate agita copilul sau ii poate provoca perturbari in programul de somn.

Evita alcoolul

Specialistii spun ca nu exista un nivel de alcool in laptele matern care sa fie considerat sigur pentru un copil. Daca ai consumat totusi bauturi alcoolice, evita alaptarea timp de doua pana la trei ore dupa acel moment.

Stiai ca…

  • doar 12,6% dintre copii sunt alaptati, conform unui studiu realizat in Romania de UNICEF.
  • 98% dintre femei pot alapta pe termen lung, daca au informatii corecte si daca sunt sprijinite de familie, comunitate si personalul medical. Restul de 2% sunt cazuri in care mama si/sau copilul sunt bolnavi sau cazuri in care cei doi sunt separati.

Si atunci ce e de facut pentru ca mai multi copii sa fie alaptati? Mamele si viitoarele mame trebuie sa fie cat mai informate si sustinute pentru a-si alapta copiii, rolul principal fiind jucat de catre persoanele calificate pentru acest lucru.

Daca esti in cautarea unui consultant in alaptare si vrei sa afli mai multe despre acest proces, poti apela la specialistul Ana Medical Center. Cu o bogata experienta, acesta iti va oferi suport si numeroase sfaturi pentru ca tu si cel mic sa faceti cea mai buna echipa in experienta unica a hranirii la san. Te invitam sa faci o programare chiar acum la 0733 550 055.

sursa: mayoclinic.org

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole