Clinica Ana Medical Center – Ploiesti

Rezerva ovariana. Cum o ajutam atunci cand e insuficienta?

Rezerva ovariana reprezinta capacitatea ovarelor de a produce ovulele necesare procesului de reproducere. Cand vorbim despre rezerva ovariana nu ne referim doar la numarul de foliculi, ci si la calitatea lor. Cum afli care este rezerva ta si ce ai de facut atunci cand e pe terminate, ne spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana prestabilita. Aceasta are 1-2 milioane de foliculi la nastere, dupa care incepe sa scada. Ajunge la 400.000-500.000 in perioada pubertatii si la 1.000 de foliculi inainte de menopauza. Din punct de vedere calitativ, cei mai buni foliculi se elibereaza in primii ani de la debutul menstruatiei. Pe masura ce trec anii, calitatea ovulelor scade.

dr. Denisa Nica

Despre scaderea numarului de ovocite

Intregul proces de pierdere a foliculilor ovarieni este unul firesc, spun specialistii. "Numarul ovocitelor scade accelerat dupa varsta de 35 de ani, acesta fiind motivul pentru care sansele de a mai obtine o sarcina pe cale naturala incep sa fie mai mici. Totusi, scaderea dramatica a rezervei se manifesta la 38-40 de ani, cand sansele de a mai deveni parinte tind sa se indrepte spre zero", mai spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie. Din pacate, scaderea rezervei ovariene nu poate fi oprita. 

Vorbim despre un proces ireversibil, nu exista un tratament pentru cresterea acestei rezerve. Totusi, atunci cand sarcina se lasa asteptata, poti merge din vreme la un specialist in probleme de fertilitate pentru cateva investigatii, ca sa afli care e cauza. In ceea ce priveste rezerva ovariana, aceasta se poate afla cu ajutorul analizei de sange AMH, care poate estima timpul pe care orice femeie il mai are la dispozitie pentru a putea obtine o sarcina, dar si cat mai are pana la menopauza. Pentru un diagnostic corect, e nevoie si de evaluarea FSH, adica nivelul hormonului foliculostimulant, precum si de nivelul estradiolului, ca sa vedem ce solutii avem la dispozitie.

Obtine o sarcina cu rezerva ovariana redusa!

"Fertilizarea in vitro poate fi solutia salvatoare pentru ca realizeaza mediul ideal, in laborator, ca spermatozoizii sa fecundeze ovulule prelevate de la pacienta. Odata obtinuti embrionii, acestia se cultiva intre 2 si 5 zile in laborator, dupa care se transfera in uterul mamei. De regula, o procedura din 3 se incheie cu o sarcina", conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate. 

Afla mai multe despre fertilizarea in vitro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *