Q&A: 11 intrebari si raspunsuri despre culturile de col si analiza care iti poate salva viata

cum se face o histerosonografie

Frecventa controlului ginecologic de rutina poate varia in functie de istoricul medical, varsta si nevoile fiecarei femei. Daca nu exista o alta indicatie, se recomanda efectuarea anuala a controlului de rutina. In cadrul acestuia, medicul iti va prescrie analize de laborator pentru testul Babes-Papanicolau, secretie vaginala si culturi de col. Iti prezentam in continuarea acestui articol o serie de raspunsuri ale unor intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, referitoare la de ce sunt necesare aceste analize si ce boli poti astfel prevenii.

Culturi de col in Ploiesti: de ce este importanta aceasta analiza?

Analiza culturii de col uterin este o investigatie la care se recurge pentru a identifica prezenta bacteriilor sau a altor microorganisme in colul uterin. Efectuarea ei cu regularitate este importanta deoarece poate ajuta la diagnosticarea:

  • infectiilor vaginale;
  • a infectiilor cu transmitere sexuala;
  • altor afectiuni ginecologice.

In functie de rezultatul analizei culturii de col, medicul va prescrie tratamentul adecvat pentru combaterea afectiunii astfel depistate.

Culturi de col in Ploiesti: cum se efectueaza analiza?

Pentru a efectua analiza, medicul ginecolog va colecta o mostra de secretie din colul uterin. El va face acest lucru cu ajutorul unui tampon special. Proba este apoi trimisa la laborator, unde este analizata pentru a identifica prezenta bacteriilor sau a altor microorganisme.

Culturi de col in Ploiesti: cand se recomanda analiza?

Analiza culturii de col uterin se recomanda in situatiile precum:

  • atunci cand o femeie prezinta simptome ale unei infectii vaginale sau ale unei infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi secretii neobisnuite, mancarimi, arsuri si iritatii in zona vaginala;
  • in timpul examenului ginecologic de rutina, ca parte a testelor de screening pentru infectii vaginale sau pentru monitorizarea starii de sanatate a colului uterin;
  • inainte de o interventie chirurgicala ginecologica pentru a verifica prezenta oricaror infectii care pot necesita tratament preoperator sau precautii speciale.

Dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie, explica, in video-ul urmator, ce rol au secretiile vaginale, cand acestea sunt normale si cand ar trebui sa te ingrijoreze.

Pentru mai multe explicatii pe teme legate de probleme ale zonei intime, poti urmari explicatiile oferite de sprecialistii Ana Medical Center, pe canalul de Youtube al clinicii.

Culturi de col in Ploiesti: ce tipuri de infectii pot fi identificate?

Analiza culturii de col uterin poate identifica o varietate de infectii, printre care:

  • infectii bacteriene, cum ar fi infectii cu streptococ de tip B;
  • infectii fungice, cum ar fi candidozele vaginale;
  • infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi infectiile cu chlamydia sau gonoree;
  • alte infectii bacteriene sau virale care pot afecta zona vaginala si colul uterin.

Rezultatele analizei culturii de col uterin vor indica prezenta sau absenta anumitor bacterii sau microorganisme. In cazul in care este depistata o infectie, medicul va prescrie un tratament adecvat. Ar putea fi vorba despre administrarea de antibiotice sau antifungice specifice.

De retinut ca in cazul depistarii unei infectii cu transmitere sexuala, este necesara si testarea si posibila tratare a partenerului.

Ce arata secretiile vaginale?

Secretiile vaginale indica starea de sanatate a aparatului genital. Analizele de secretie vaginala trebuie facute periodic. Descoperi astfel la timp daca exista boli sau infectii vaginale pe care le poti trata. Netratate, pot duce la complicatii, printre care si infertilitate. Despre acest risc, poti afla mai multe din articolul urmator: Infertilitatea, cauzata de boli sexuale: cum este afectat sistemul reproducator.

Pentru un rezultat cat mai exact, nu face spalaturi vaginale inainte cu 24 de ore inainte de examen si nu intretine raporturi sexuale, cu cel putin 48 de ore inainte.

Cand sa te adresezi unui medic?

In cazul in care te confrunti cu secretii vaginale neplacute sau insotite de alte simptome, adreseaza-te medicului. Nu astepta sa treaca de la sine sau nu apela la metode “babesti”. Ele iti pot agrava simptomele. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055, la un medic cu experienta al Ana Medical Center, pentru a primi diagnosticul si tratamentul personalizat.

culturi de col in Ploiesti

Astfel, adreseaza-te unui medic daca te confrunti cu:

  • dureri sau iritatii in zona vaginala;
  • secretiile au o textura neobisnuita sau un miros neplacut;
  • mancarimi, durerea/usturime la urinare.

Care sunt mycoplasma si ureaplasma?

Infectiile cu mycoplasma si ureaplasma sunt provocate de bacterii. Infectiile sunt foarte asemanatoare si, din acest motiv, sunt tratate impreuna. Netratate, simptomele vor disparea, dar infectia ramane in organism si reapare dupa un timp. Sunt diagnosticate prin metode bacteriologice moderne. In cazul in care sunt depistate, tratamentul este recomandat ambilor parteneri, iar testele se repeta la finalizarea lui.

Care este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala?

Chlamydia este cea mai cunoscuta si frecventa boala cu transmitere sexuala. Ea este produsa de bacteria numita Chlamydia Trachomatis. Atentie! Mamele infectate pot transmite infectia catre nou-nascut, in timpul nasterii. Pe aceasta tema, poti afla mai multe din articolul Chlamydia in sarcina – riscuri, tratament.

Multe persoane infectate cu chlamydia nu prezinta simptome. Daca nu este tratata la timp, poate cauza probleme de fertilitate, despre care am vorbit, pe larg, in articolul Chlamydia cauzeaza infertilitate: cum o tratam.

Examenul de col uterin

Examenul de col uterin, cu sau fara antibiograma, dupa caz, depisteaza anumite modificari la nivelul celulelor colului uterin. De asemenea, identifica prezenta infectiei cu Streptococ hemolitic. Se recomanda recoltarea inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic si atunci cand nu esti la menstruatie.

O alta clasificare imparte infectiile de tract genital feminin in:

  • infectii genitale joase: afecteaza vulva, vaginul si cervixul. De obicei, apar ca urmare a unui contact sexual neprotejat sau ca urmare a unui dezechilibru al florei genitale normale;
  • infectii genitale inalte: afecteaza uterul, trompele uterine, ovarele. Apar frecvent ca extindere a infectiilor genitale joase. Se considera ca microorganismele existente in vagin si cervix patrund in cavitatea uterina si pot ajunge prin endometru la nivelul trompelor si al ovarelor.

Babes-Papanicolau, testul care iti poate salva viata

Testul Babes-Papanicolau se recomanda tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala. In conditii obisnuite, se recomanda sa fie facut o data pe an, in cadrul controlului de rutina. Despre importanta lui, afla mai multe din articolul Testul Babes-Papanicolau, un must pentru orice femeie | Cat de des trebuie sa il faci.

Ce arata testul Babes-Papanicolau?

Cu ajutorul testului Babes-Papanicolau, poate fi depistat din timp cancerul de col uterin. Sansele de vindecare si, implicit, de supravietuire cresc semnificativ daca maladia este descoperita din timp.

Noi, la Ana Medical Center, venim in intampinarea femeilor, cu oferte speciale, pentru realizarea testului Babes-Papanicolau, dar si a altor analize de laborator. Oferta actuala o poti consulta aici.

Efectuat periodic, poate depista la timp celulele cu potential malign din colul uterin, inainte ca ele sa ajunga in stadiu de cancer. De asemenea, mai poate identifica infectii si celule anormale la nivelul colului uterin.

Cand se recomanda recoltarea?

Pentru rezultate precise, se recomanda ca recoltarea sa fie realizata in a opta zi a ciclului menstrual. Frecventa recomandata pentru repetarea testului este anuala.

De precizat este faptul ca exista doua tipuri de test Babes-Papanicolau. Acestea sunt testul conventional si cel in mediu lichid.

De ce Babes-Papanicolau in mediu lichid?

Spre deosebire de testul conventional, cel in mediu lichid are cateva avantaje, respectiv:

  • creste cu 37% cantitatea de celule recoltate. Si asta datorita sistemului ce permite pastrarea periutei de recoltare in flacon;
  • in urma unei singure recoltari se pot efectua mai multe analize de laborator. Pe langa testul Papanicolau, se poate realiza si pentru HPV sau testul CINtec. Acesta din urma are rol in identificarea leziunilor cervicale de grad inalt, precanceroase;
  • sunt inlaturate erorile umane din procesul de procesare a probei, iar calitatea frotiurilor obtinute este net superioara;
  • creste gradul de detectie al leziunilor precanceroase;
  • numarul de rezultate nesatisfacatoare este sub 1%.

Daca nu ti-ai facut anul acesta controlul de rutina sau te cofrunti cu simptome care ar putea indica prezenta unei afectiuni, programeaza-te la medic. Asigura-te ca ramai sanatoasa. Echipa Ana Medical Center iti sta la dispozitie pentru consult, diagnostic si tratament personalizat. Programeaza-te chiar acum la 0733 550 055.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole