Infectie urinara in sarcina: de ce gravidele se confrunta des cu aceasta afectiune

simptome infectie urinara in sarcina

Daca esti gravida si te confrunti cu usturime la urinat, modificarea culorii urinei, durere la nivelul abdomenului inferior sau chiar febra si senzatie de greata, ai putea avea o infectie urinara in sarcina. Pe langa disconfortul resimtit, riscurile merg pana la travaliu prematur si greutate mica la nastere. Iti prezentam in continuarea acestui articol de ce gravidele sunt mai predispuse la infectii urinare comparativ cu alte persoane, si cum poti sa previi o infectie urinara in sarcina.

O infectie a tractului urinar este o infectie a unei parti a sistemului urinar, care include:

  • rinichi;
  • uretere (canale ce transporta urina de la rinichi la vezica);
  • vezica urinara;
  • uretra (un canal scurt, ce transporta urina din vezica urinara in exteriorul corpului).

Bacteriile cauzeaza majoritatea infectiilor urinare. Orice persoana se poate confrunta cu o infectie urinara, dar aceasta este deosebit de ingrijoratoare daca are loc atunci cand esti insarcinata.

prevenire infectie urinara in sarcina

De obicei, aceste infectii se produc in vezica si uretra, dar, uneori, pot duce la infectii renale. Daca se intampla acest lucru, infectiile urinare pot provoca travaliul prematur sau greutate mica la nastere.

Simptomele de infectie urinara in sarcina

Femeile insarcinate nu trebuie sa ignore niciunul dintre simptomele asociate unei infectii urinare. In cazul in care te confrunti cu unul dintre simptomele enumerate mai jos, adreseaza-te medicului. Te poti programa la un medic cu experienta al clinicii Ana Medical Center, sunand la 0733 550 055. Simptomele care ti-ar putea semnala ca te confrunti cu o infectie urinara sunt:

  • senzatia de usturine la urinat este cel mai frecvent simptom asociat infectiilor;
  • urinatul des semnaleaza prezenta unor bacterii la nivelul tractului urinar;
  • durerea resimtita la nivelul abdomenului inferior sau in timpul actului sexual poate fi asociata cu acest tip de infectie;
  • febra si senzatia de greata apar ca urmare a aparitiei infectiei urinare in sarcina;
  • urina si-a schimbat culoarea: de regula, lichidul are o culoare galbuie si este clara. Aparitia unei infectii urinare modifica culoarea urinei si ii da un aspect tulbure.

Statistic, 10-15% dintre femeile insarcinate care au o infectie urinara nu prezinta niciun simptom. Din acest motiv, urocultura si examenul de urina nu trebuie sa lipseasca din lista analizelor de rutina pe care o femeie trebuie sa le faca la scurt timp dupa ce a aflat ca e insarcinata, dar si in timpul sarcinii.

Poti consulta lista analizelor necesare din articolul Investigatii si analize obligatorii in sarcina – ce trebuie sa faci urgent. Despre toate acestea, dar si despre calendarul ecografiilor, vorbeste in videoul urmator medicul ginecolog Denisa Nica.

Clinica noastra, Ana Medical Center, vine in intampinarea gravidelor, cu tarife avantajoase, pentru toate investigatiile si analizele necesare in sarcina. Oferta actuala o poti consulta aici, iar pentru programari poti suna la 0733 550 055.

Infectie urinara in sarcina: cauze

Infectiile urinare in sarcina apar mult mai frecvent decat in cazul altor persoane. Modificarile hormonale sunt un motiv pentru care se intampla acest lucru. In timpul sarcinii, ele provoaca schimbari in tractul urinar, ceea ce face ca gravidele sa fie mai expuse riscului de infectii.

De asemenea, modificarile hormonale pot duce la reflux vezico-ureteral. Acesta este o afectiune in care urina curge inapoi, de la vezica la rinichi. Acest lucru poate provoca infectie urinara.

Totodata, cand esti insarcinata, urina ta contine mai mult zahar, proteine si hormoni. Aceste modificari te expun unui risc mai mare de aparitie a infectiei urinare.

riscuri infectie urinara in sarcina

O alta cauza a aparitiei acestei afectiuni este aceea ca atunci cand este insarcinata, uterul in crestere apasa asupra vezicii urinare. Acest lucru ingreuneaza procesul de eliminare a urinei, astfel ca cea ramasa poate fi o sursa de infectie.

Alte cauze

Alte cauze ale infectiilor urinare pot fi:

  • escherichia coli si alte bacterii din materiile fecale: E. Coli este cea mai frecventa cauza a infectiilor urinare si poate ajunge din rect in uretra.
  • streptococ de grupa B: multe femei au aceasta bacterie in colon si vagin. Ea poate provoca infectie urinara in timpul sarcinii. In jurul saptamanii 36 – 37 de sarcina, medicul te va testa pentru streptococ de grupa B. Daca rezultatul este pozitiv, ti se va administra antibiotic in timpul travaliului.

Infectie urinara in sarcina: diagnostic si tratament

Diagnosticul infectiei urinare in sarcina se va face prin intermediul uroculturii. Aceasta analiza va arata ce fel de bacterii ai in urina. Daca testul de urocultura este pozitiv, medicul va recomanda administrarea de antibiotice orale, medicamente care sunt sigure inclusiv pentru fat. In functie de momentul depistarii bolii, medicului care monitorizeaza sarcina va administra medicamentul potrivit.

O infectie urinara in sarcina ar trebui sa dispara dupa cateva zile de tratament. Medicul este cel care decide tratamentul adecvat fiecarei gravide in parte. In prescrierea antibioticului, medicul va tine cont si de bacteria responsabila de aparitia infectiei urinare, dar si de stadiul sarcinii. Tot el este cel care va spune pe ce perioada trebuie urmat tratamentul, respectiv 3 sau de 7 zile. Atentie! Nu opri tratamentul chiar daca simptomele tale dispar.

nastere prematura infectie urinara in sarcina

Vei repeta urocultura dupa o saptamana de la ultima doza de antibiotic administrata, pentru a te asigura ca infectia urinara a fost tratata.

Infectie urinara in sarcina: complicatii

In cazul in care infectia urinara afecteaza rinichii, boala numita pielonefrita, te poti confrunta cu:

  • travaliu prematur;
  • infectie severa;
  • sindromul de detresa respiratorie a adultului;
  • anemie;
  • infectie pe termen lung.

Prevenirea infectiei urinare in sarcina

Pentru a incerca sa eviti o infectie urinara in sarcina, poti lua urmatoarele masuri:

  • bea cel putin opt pahare de apa pe zi;
  • nu amana nevoia de a urina, deoarece acest obicei creste riscul aparitiei infectiei urinare;
  • goleste-ti vezica urinara cu putin timp inainte si dupa ce faci sex;
  • daca ai nevoie de un lubrifiant atunci cand faci sex, alege unul pe baza de apa;
  • evita sapunurile care provoaca iritatii;
  • poarta lenjerie din bumbac;
  • fa dusuri in loc de bai;
  • nu purta pantaloni prea stamti;
  • evitati spalaturile vaginale deoarece favorizeaza aparitia infectiilor urinare in sarcina;
  • evita alcoolul, sucurile de citrice, alimentele picante si bauturile cu cofeina, care iti pot irita vezica urinara.

Daca esti insarcinata si te confrunti cu simptomele unei infectii urinare in sarcina, nu astepta sa treaca de la sine. Programeaza-te cat mai repede la medicul ginecolog, pentru a preveni riscurile si complicatiile ulterioare. Te poti adresa unui medic cu experienta al clinicii Ana Medical Center, care se va ocupa de stabilirea diagnosticului si prescrierea tratamentului potrivit. Te poti programa chiar acum, sunand la 0733 550 055.

Sursa: webmd.com; emedicine.medscape.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 months ago

Noroc ca am gasit acest articol. Prietena mea buna este insarcinata in luna a 3-a si a inceput sa aiba infectii urinare.

Editor
10 months ago
Reply to  Camelia

Buna ziua. Va recomandam sa mergeti la medicul curant care a montat steriletul si care va cunoaste istoricul medical. Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic, doar pe baza acestui mesaj online. Multa sanatate!

Ultimele articole