Infectia urinara, de la simptome jenante, la sepsis si infertilitate

infectia urinara la rinichi

Infectiile urinare sunt afectiuni comune, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Din cauza anatomiei lor, femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea lor. Pentru ca uretra este mai scurta decat a barbatilor, bacteriile ajung mult mai usor in tractul urinar. Netratata, infectia urinara poate duce la complicatii grave. Printre acestea se numara leziuni permanente ale rinichilor si chiar sepsis, ce poate pune viata in pericol. Si asta in timp ce exista studii care arata ca infectiile tractului genital sunt cauze comune ale tulburarilor de fertilitate masculina, cu o prevalenta de 6–10%. Despre complicatii, factori de risc si metode de prevenire ale unei infectii urinare, poti afla mai multe din continuarea acestui articol.

Infectia urinara este printre cele mai intalnite afectiuni inflamatorii. Studiile arata ca ocupa locul 2 in topul infectiilor, dupa cele respiratorii. Afectiunea este cauzata de bacterii, cea mai cunoscuta dintre ele fiind Escherichia Coli.

O infectie a tractului urinar este o infectie in orice parte a sistemului urinar, compus din:

  • rinichi;
  • uretere;
  • vezica urinara;
  • uretra.

Majoritatea infectiilor implica tractul urinar inferior, respectiv vezica urinara si uretra.

Din cauza antomiei, femeile au un risc mai mare de a dezvolta o infectie urinara decat barbatii. Daca o infectie este limitata la vezica urinara, poate provoca dureri si disconfort. In schimb, daca infectia se extinde la rinichi, pot aparea complicatii grave, ce pot ajunge pana la sepsis. Pentru a evita astfel de situatii, este nevoie de tratament cu antibiotic. Pentru asta, adreseaza-te medicului din timp, fara sa pierzi vremea cu metode considerate “babesti“.

riscuri infectia urinara

Infectia urinara: simptome

De retinut este faptul ca o infectie urinara nu provoaca intotdeauna simptome. Atunci cand se manifesta, printre semnele ei pot fi:

  • o nevoie permanenta de a urina;
  • senzatie de arsura cand urineaza;
  • urinarea deasa si eliminarea unor cantitati mici de urina;
  • urina tulbure;
  • urina de culoare rosie, roz aprins sau cu semne de sange in urina;
  • urina cu miros puternic;
  • la femei, dureri pelvine, in special in centrul pelvisului si in jurul zonei osului pubian.

Daca te confrunti cu astfel de simptome si crezi ca treci printr-o infectie urinara, te poti adresa medicilor urologi cu experienta ai Ana Medical Center. Te poti programa chiar acum la 0733 550 055, astfel incat sa previi riscurile majora.

La barbati, infectiile urinare sunt mai rare, dar mai severe decat la femei. Cand sunt transmise de la partenera, prin contact sexual, pot provoca prostatite. Prostatitele repetate pot duce la aparitia adenomului de prostata.

De precizat ca fiecare tip de infectie a tractului urinar poate duce la simptome diferite, in functie de care parte a tractului urinar este afectata.

Infectia urinara: cauze

Infectiile urinare apar de obicei atunci cand bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si incep sa se raspandeasca in vezica. Sistemul urinar este conceput pentru a impiedica patrunderea bacteriilor. Cand totusi se intampla acest lucru, bacteriile pot provoca infectia tractului urinar.

Cele mai frecvente infectii urinare apar in principal la femei si afecteaza vezica urinara si uretra.

Infectia vezicii urinare, de obicei, cauzata de Escherichia coli (E. coli). E. coli este un tip de bacterii care se gasesc frecvent in tractul gastrointestinal. Uneori, alte bacterii sunt cauza infectiei urinare.

simptome infectia urinara

Infectia uretrei apare atunci cand bacteriile gastrointestinale se raspandesc de la anus la uretra. O infectie a uretrei poate fi cauzata si de infectii cu transmitere sexuala. Acestea includ herpes, gonoree, chlamydia si micoplasma. Acest lucru se poate intampla deoarece uretra femeilor este aproape de vagin.

Factori de risc pentru infectia urinara

Exista anumiti factori de risc care predispun la dezvoltarea infectiilor urinare. Printre acestia se numara:

  • anatomia feminin;
    activitate sexuala: a fi activ sexual tinde sa duca la mai multe infectii urinare. De asemenea, a avea un nou partener sexual creste, de asemenea, riscul;
  • anumite metode contraceptive: utilizarea diafragmelor pentru controlul nasterii poate creste riscul de infectie urinara. De asemenea, utilizarea agentilor spermicide poate creste riscul;
  • menopauza: dupa menopauza, o scadere a estrogenului circulant provoaca modificari ale tractului urinar. Modificarile pot creste riscul de infectie urinara.

Alti factori de risc:

  • probleme ale tractului urinar: bebelusii nascuti cu probleme ale tractului urinar pot avea probleme la urinare. Urina se poate intoarce in uretra, ceea ce poate provoca infectii urinare;
  • blocaje la nivelul tractului urinar: pietrele la rinichi sau o prostata marita pot retine urina in vezica. Ca urmare, riscul de infectie este mai mare.
  • un sistem imunitar slabit: diabetul si alte boli pot afecta sistemul imunitar, respectiv apararea organismului impotriva germenilor. Acest lucru poate creste riscul de infectie.

Complicatii

Cand sunt tratate prompt si corespunzator, infectiile tractului urinar inferior rareori duc la complicatii. In schimb, netratate, infectiile urinare pot cauza probleme grave de sanatate. Complicatiile pot cuprinde:

  • infectii repetate, ceea ce inseamna ca ai doua sau mai multe infectii urinare in decurs de sase luni sau trei sau mai multe intr-un an. Femeile sunt in special predispuse la infectii repetate.
  • leziuni permanente ale rinichilor de la o infectie renala din cauza unei infectii urinare netratate;
  • nasterea unui copil cu greutate mica sau prematur atunci cand apare o infectie urinara in timpul sarcinii. Despre alte riscuri, poti afla mai multe din articolul Infectie urinara in sarcina: de ce gravidele se confrunta des cu aceasta afectiune.
  • o uretra ingustata la barbati, din cauza infectiilor repetate ale uretrei;
  • sepsis, o complicatie a unei infectii care poate pune viata in pericol. Acesta este un risc mai ales daca infectia se deplaseaza in tractul urinar pana la rinichi.

Infectia urinara: prevenire

Exista cateva masuri pe care le poti lua pentru a preveni producerea unui infectii urinare, astfel:

  • bea multe lichide, in special apa: ele ajuta la diluarea urinei, dar si la urinarea mai deasa, permitand eliminarea bacteriilor din tractul urinar inainte de a incepe o infectie;
  • evita produsele pentru femei potential iritante: folosirea lor in zona genitala poate irita uretra. Aceste produse includ spray-uri, geluri de dus sau pudra;
  • foloseste o alta metoda contraceptiva: diafragmele, prezervativele nelubrifiate sau prezervativele tratate cu spermicid pot contribui la inmultirea bacteriilor care predispun la infectii.

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru a diagnostica infectiile tractului urinar includ:

  • analiza unei probe de urina: medicul iti poate prescrie o astfel de analiza. Urina va fi examinata in laborator pentru a verifica daca exista celule albe din sange, globule rosii sau bacterii.
  • urocultura: analiza de laborator a urinei este uneori urmata de o urocultura. Rezultatul va arata ce bacterii cauzeaza infectia.
infectia urinara femei si barbati
  • obtinerea de imagini ale tractului urinar: infectiile urinare recurente pot fi cauzate de o problema structurala a tractului urinar. Medicul iti poate comanda o ecografie, o scanare CT sau RMN pentru a cauta aceasta problema. Un colorant de contrast poate fi folosit pentru a evidentia structurile din tractul urinar.
  • efectuarea unei cistoscopii: daca ai infectii urinare recurente, medicul iti poate efectua o cistoscopie. Testul implica utilizarea unui tub lung si subtire cu o lentila, numit cistoscop, pentru a vedea interiorul uretrei si al vezicii urinare. Cistoscopul este introdus in uretra si trecut prin vezica urinara.

Tratamentul infectiei urinare

De obicei, antibioticele sunt primul tratament pentru infectiile tractului urinar. Simptomele si tipul de bacterii depistate in urina sunt cele care indica medicului ce medicament sa iti prescrie si cat timp trebuie sa il iei.

Infectia urinara la barbati, cauza de infertilitate

Exista studii care arata ca infectiile tractului genital sunt considerate cauze comune ale tulburarilor de fertilitate masculina, cu o prevalenta de 6–10%. Majoritatea barbatilor afectati sunt asimptomatici.
Principalele cauze ale bolii inflamatorii ale tractului genital masculin sunt infectiile cu transmitere sexuala ascendente si agentii uropatogeni.

Prin contrast, potrivit unui studiu publicat in PubMed, aproximativ 10% dintre barbatii care au avut epididimita acuta dezvolta ulterior azoospermie persistenta, iar 30% au oligozoospermie.

infertilitate infectia urinara la barbati

De asemenea, in urma infectiei urinare, poate aparea obstructia canalelor, precum si tulburarile post-infectioase ale spermatogenezei. Totodata, studii multiple au sugerat un efect nociv al leucocitelor si mediatorilor inflamatori asupra parametrilor spermatozoizilor.

La nivel global, aproximativ 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva se confrunta cu infertilitate. Infertilitatea masculina reprezinta cel putin jumatate din aceste cazuri. Cu o prevalenta de 6% pana la 10%, infectiile si reactiile inflamatorii care rezulta din tractul genital masculin sunt printre principalele cauze ale infertilitatii la barbati.

Daca te confrunti cu probleme care ti-ar putea indica existenta unei infectii urinare, ar fi bine sa te adresezi unui medic urolog. Noi, la Ana Medical Center, punem la dispozitia pacientilor un urolog cu experienta, care iti poate prescrie un tratament personalizat, in urma stabilirii corecte a diagnosticului. Pentru programari, poti suna chiar acum la 0733 550 055.

surse: mayoclinic.org; ncbi.nlm.nih.gov

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1 year ago

Acest articol este informativ și util pentru persoanele care doresc să înțeleagă mai bine această afecțiune și cum să o prevină.

Editor
1 year ago
Reply to  Calin

Buna ziua. Va multumim pentru feedback si ne bucuram ca acest articol v-a fost de ajutor. Specialistii nostri va stau la dispozitie si in clinica, daca ne sunati la 0733 550 055 pentru o programare.

11 months ago

A fost un articol foarte bine structurat si am aflat informatii utile. Keep up!

Editor
11 months ago
Reply to  Ioana

Buna ziua! Va multumim pentru apreciere si pentru mesaj.

11 months ago

Un articol foarte bine pus la punct,care va ajuta pe oricine il va citi.

Editor
11 months ago
Reply to  Delia

Buna ziua. Va multumim pentru apreciere! Daca aveti nevoie de suport medical si puteti ajunge in Ploiesti la clinica noastra, va stam la dispozitie. Ne puteti suna la 0733 550 055.

Ultimele articole