Analizele din timpul sarcinii anunta probleme. Bolile infectioase.

cabinet_ginecologie_ana_medical_center (1) (Small)

Un set de analize inainte de sarcina, cu cel putin trei luni inaintea momentului in care incercati sa concepeti un copil, si alte cateva seturi de analize la inceput, respectiv pe parcursul sarcinii – acestea ar fi indicatiile medicului si varianta ideala, care ne asigura ca suntem sanatosi ori asigura o preventie si diagnosticare eficienta a potentialelor probleme. Teoria, insa, nu prea se potriveste cu practica si asa se face ca peste 80% dintre cuplurile din mediul urban incep investigatiile dupa aparitia sarcinii, procentul depasind 90% in mediul rural. Respectarea tuturor pasilor nu ne asigura insa ca nu vom avea probleme, asa ca sunt cateva aspecte pe care doar le putem diagnostica, dar sa le luam pe rand.

Profilul TORCH este o analiza de sange care iti spune daca ai imunitate fata de mai multe boli infectioase, printre care rubeola, toxoplasmoza, hepatita si citomegalovirus, boli care pot fi transmise fatului, in cazul unei sarcini. Ideal ar fi ca aceasta analiza sa se faca inainte de a ramane insarcinata. Astfel, in cazul in care nu ai dezvoltata imunitate pentru una sau mai multe potentiale afectiuni, te poti imuniza si poti scapa de griji. Daca nu s-a intamplat asa si acum te afli in situatia de a trata anumite boli infectioase, in timpul sarcinii, exista solutii.

Pe cat de simple sunt in copilarie, pe atat de multe complicatii aduc in timpul unei sarcini. Bolile copilariei, precum rubeola sau varicela, pot provoca probleme mari in dezvoltarea fatului.

„Diagnosticul de rubeola, pus unei femei insarcinate, inseamna vesti proaste. Boala intarzie dezvoltarea corecta a fatului si poate provoca malformatii la nivelul sistemului nervos (microcefalie sau intarziere mentala), la nivelul sistemului cardiorespirator (stenoza pulmonara, persistenta a canalului arterial), la nivelul ochilor (cataracta, microftalmie) sau la nivelul sistemului auditiv (surditate). Daca boala a fost luata in primul trimestru de sarcina, exista un risc de pana la 85% ca bebelusul sa dezvolte malformatii”, explica dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie Ana Medical Center.

Mai grav este ca, in sarcina, rubeola are rareori simptome si atunci gravida se prezinta tarziu la medic sau deloc.

„In mai bine de jumatate din cazuri, femeia nu manifesta nicio eruptie pe fata sau pe trunchi si membre, si nici febra sau dureri musculare. De aceea, este esential sa mearga periodic la medicul specialist si de fiecare data cand apar modificari ale starii de sanatate, pentru a face analize de sange si a depista din timp orice posibila problema. Pe langa riscul de malformatii, rubeola reprezinta si o cauza posibila de avort spontan sau de nastere prematura”, completeaza dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

La fel ca la rubeola, si in cazul hepatitei B exista un vaccin, care se poate face inainte de sarcina, pentru a preveni o eventuala infectie. Daca nu l-ai facut, insa, si analizele de sange din timpul sarcinii indica o hepatita, lucrurile se complica putin.

„Viitoarea mamica nu poate primi tratament pentru hepatita B decat in ultimul trimestru, asa ca sarcina trebuie monitorizata cu atentie si urmate indicatiile medicului specialist. Apoi, la nastere, bebelusul va primi vaccinul antihepatitic, obligatoriu pentru copii in primele 24 de ore de la nastere. In 95% din cazuri, el nu va prelua infectia de la mama. In cazul hepatitei C, tratamentul este interzis pana la nastere, intrucat poate produce malformatii fatului, asa ca pacienta poate urma doar un tratament dietetic, pentru a proteja ficatul”, mai spune dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Citomegalovirusul, pe de alta parte, nu poate fi prevenit printr-un vaccin si nici nu se vindeca. Odata contractat, el ramane activ pe parcursul intregii vieti. Potrivit estimarilor, 40% din populatia globului ar fi infectata cu acest virus herpetic.

„Multi oameni nici nu stiu ca sunt infectati cu acest virus, pentru ca simptomele apar tarziu si sunt de multe ori trecute cu vederea: febra usoara, dureri de cap, inflamarea ganglionilor. In sarcina, insa, acest virus poate fi foarte periculos, mai ales daca este luat in primul trimestru. Poate provoca malformatii grave, de la surditate, orbire si crestere intarziata, iar in unele cazuri, poate duce pana la oprirea din evolutie a copilului. Daca virusul este contractat spre finalul sarcinii, riscurile de malformatii scad, insa ramane probabilitatea de circa 80% de a transmite virusul mai departe fatului”, conchide dr. Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie.

Toxoplasmoza este luata de la animalele domestice si, de multe ori, la femeia gravida evolueaza fara simptome, iar diagnosticul este dificil. Parazitul traverseaza placenta destul de tarziu si determina la fat leziuni meningo-encefalice determinand microcefalie sau hidrocefalie (acumulare de lichid in creier), microoftalmie, spina bifida (malformatie a coloanei vertebrale) etc. Daca femeia insarcinata se infecteaza cu pana la 2 luni inainte de nastere, virusul poate fi transmis fatului. Daca infectia a avut loc cu mult inainte de sarcina si s-au dezvoltat anticorpii, virusul nu mai poate fi transmis bebelusului. Majoritatea nou-nascutilor infectati cu toxoplasma, nu prezinta simptome imediate, cu exceptia celor de mai sus. Insa, fara tratament, pot dezvolta in timp forme usoare sau severe de afectiuni oculare si cerebrale.

Pe langa profiul TORCH, printre recomandarile medicilor inainte de sarcina sunt si un test Babes Papanicolau, o cultura de secretie vaginala si determinarea existentei chlamydiei, micoplasmei, ureaplasmei. In cazul chlamydiei, dar si al gonoreei, ambele tratabile in timpul sarcinii, desi preferabil ar fi sa fie tratate inainte, riscurile vizeaza posibilitatea aparitiei unor infectii la ochi si piept.

In trecut, pneumonia si bronhopneumonia determinau o mortalitate de 40-50%, deoarece duceau la insuficiente circulatorii. Acum, antibioticele fac ca situatia sa nu mai fie atat de grava, dar necesita o supraveghere medicala atenta. Daca aveti probleme circulatorii sau se dezvolta pe parcursul sarcinii, prevenirea insuficientei trebuie avuta in vedere mai ales in ultimul trimestru.

In cursul evolutiei sarcinii de cele mai multe ori boala infectioasa poate produce intreruperea ei. Variabilitatea actiunii bolilor infectioase este foarte mare. Unele boli, ca febra recurenta, din punct de vedere medical au o evolutie benigna, dar, obstetrical, provoaca intreruperea sarcinii in proportie de 90%.

Avand in vedere riscurile deloc de neglijat care vin cu despistarea acestor boli in timpul sarcinii, este indicat ca orice decizie cu privire la continuarea sau oprirea sarcinii din evolutie sa fie luata cu calm, dupa o discutie detaliata cu medicul care urmareste sarcina. Acesta este cel mai in masura sa va ofere detalii despre riscurile pe termen scurt, dar si pe termen lung, atat pentru mama, cat si pentru copil.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole